Uite ce îi aşteaptă pe şcolari de la 14 septembrie!

Ultima actualizare:

Emoţii uriaşe în aceste zile pentru copii şi părinţii lor. Se cumpără rechizite, ghiozdane noi, echipament de sport. Luni, 3,1 milioane de copii încep şcoala. Îi aşteaptă o mulţime de noutăţi.

E zarvă mare prin toate şcolile din ţară, zilele acestea. Vin manualele, se decorează clasele, se verifică mobilierul şi planşele din clase, se pregătesc cataloagele.Anul şcolar va începe luni, 14 septembrie, cu o zi mai devreme decât era până acum şi se va termina cu o săptămână mai târziu decât până acum, în 24 iunie. ”Bobocii” din clasele mici vor avea pe băncuţe manuale noi care miros încă a cerneală proaspătă. Au sosit în primele zile din septembrie din tipografii, iar până luni vor fi aşezate frumos, pe bănci. Anul trecut, a fost un imens scandal, pentru că Abecedarele noi au ajuns abia în semestrul II, iar copilaşii au învăţat după manuale vechi.

Anul acesta, cărţile vor ajunge la elevi, iar părinţii vor avea surpriza să vadă că pentru fiecare disciplină manualele sunt împărţite în două, câte un volum pentru fiecare semestru. În felul acesta, ghiozdanele micuţilor vor fi mult mai uşoare. În plus, fiecare volum va avea înăuntru un compact disc (CD) care conţine varianta digitală a manualului. Conţinutul manualelor pentru clasele întâi şi a doua este modernizat, ca pentru vremurile în care trăim. Ministerul Educaţiei ne-a informat că şi elevii din clasele a III-a vor avea manuale noi, moderne, la zece discipline de bază, dar vor ajunge în şcoli până la sfârşitul anului 2015. Când vor intra în posesia elevilor, vechile manuale vor deveni materiale auxiliare.Liceeni din clasele a XI-a şi a XII-a vor putea deconta până la 55 lei pentru manualele cumpărate de ei, o premieră din acest an. Atenţie, părinţi! Nu cumpăraţi uniforme sau manuale, pentru că, în primele zile ale anului şcolar, diriginţii şi învăţătorii vă vor spune de ce este nevoie.

Alte noutăţi pentru anul şcolar 2015 -2016

  • Părinţii vor avea la dispoziţie o lungă listă cu disciplinele la alegere. De pildă, Religia este din acest an opţională. Mai puteţi alege ”De-a Arhitectura” pentru elevii din clasele a III-a şi a IV-a, Educaţia ecologică pentru clasele I -VIII-a, Educaţie europeană la clasele mici, Educaţie financiară la clasele III-IV, Şah la clasele I-VI, Educaţie pentru sănătate la toate clasele.
  • Elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor susţine Evaluare naţională spre sfârşitul anului şcolar.
  • Elevii (şi studenţii) pot beneficia de reduceri de până la 50% la achiziţionarea biletelor de tren şi de până la 75 % dacă aleg abonamentele lunare. Reducerile sunt valabile pentru călătoriile la clasa a doua, se eliberează pentru distanţe de până la 300 km, iar numărul călătoriilor incluse este nelimitat.

Flash news

  • Adeverinţă medicală obligatorie. Începând din acest an şcolar, atât elevii, cât şi preşcolarii, vor trebui să se prezinte la şcoală şi la grădiniţă cu o adeverinţă medicală care să cuprindă date despre eventuale suferinţe patologice şi un aviz epidemiologic prin care se atestă dacă au semne şi simptome de boală transmisibilă.
  • Calendarul vacanţelor şi cursurilor. Anul şcolar care va începe luni, 14 septembrie, va avea 175 de zile de cursuri şi, atenţie!, se va încheia cu o săptămână mai târziu decât până acum, adică în loc de 15 iunie, la 24 iunie. Semestrul I: Cursuri – luni, 14 septembrie 2015 – vineri, 18 decembrie 2015. În perioada 31 octombrie – 8 noiembrie 2015, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Vacanţa de iarnă – sâmbătă, 19 decembrie 2015 – duminică, 10 ianuarie 2016. Cursuri – luni,11 ianuarie  – vineri, 5 februarie. Vacanţa intersemestrială– sâmbătă, 6 februarie – duminică, 14 februarie. Semestrul II: Cursuri – luni, 15 februarie – vineri, 22 aprilie.  Vacanţa de primăvară – sâmbătă, 23 aprilie  – marţi, 3 mai. Cursuri – miercuri 4 mai – vineri, 24 iunie.
  • În Capitală, au apărut cataloagele electronice. Anul acesta, se înregistrează cel mai mare număr de şcolari din ultimii 20 de ani: 262.034, din care 17.500 vor fi în clasa ”zero”. În sectorul 3 din Capitală, părinţii vor afla imediat ce note a luat elevul şi dacă a chiulit. Primăria Sectorului 3 a dotat toate şcolile din teritoriu cu laptop –uri şi telefoane mobile, cu care profesorii vor transmite activitatea elevului în şcoală. În plus, în Bucureşti, au fost montate în acest an 8.000 de camere video în interiorul şcolilor şi 3.100 în exterior, pentru o mai bună supraveghere a elevilor. În 231 de şcoli (mai mult de jumătate) au fost montate ”butoane de panică” pentru anunţarea evenimentelor care tulbură activitatea din şcoli.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net