Uite ce nu trebuie să accepţi dacă eşti chiriaş

Ultima actualizare:

Închirierea unui apartament implică o serie de asigurări pe care trebuie să ţi le iei, în calitate de chiriaş, pentru ca şederea ta în acea locuinţă să nu devină una de coşmar. Fii flebixil cu ceea ce se poate, dar nu accepta termeni şi condiţii care sunt total în dezavantajul tău. Click! îţi spune la ce să fii atent atunci când închiriezi un apartament.

- Simplu acord verbal. - Pare ceva de la sine înteles, dar de multe ori există discuţii şi mici înţelegeri verbale iniţiale care par să fie absolut fireşti, dar care în timp suferă modificări. De exemplu, îţi găseşti un coleg de apartament şi îl informezi de la început că trebuie să plătească chirie cel puţin un an, împreună cu tine. El este de acord şi amândoi îl informaţi pe proprietar despre noua situaţie. Undeva pe parcurs, însă, promisiunea colegului tău de a semna un contract cu tine, pentru a-şi asuma obligaţiile, începe să se clatine.

Tocmai de aceea este bine ca la închirierea unui apartament să ai totul stabilit într-un document, de la bun început, atât cu proprietarul, cât şi cu eventualii colegi.

- Proprietarul poate intra în apartament oricând. Unii proprietari se folosesc de avantajele poziţiei lor şi pot să facă abuzuri intrând oricând în apartament, fără un anunţ prealabil. Contractul încheiat cu proprietarul ar trebui să specifice condiţiile în care acesta poate veni, ca de exemplu, când sunt necesare lucrări urgente. Întâlnirea ar trebui să fie stabilită de comun acord.

- Proprietarul poate să reînchirieze fără notificare. Un aspect deosebit de important al închirierii este să te asiguri că proprietarul apartamentului nu poate să-l reînchirieze fără să te informeze. Astfel, vei fi protejat în cazul în care proprietarul doreşte să pleci pentru a veni o altă persoană sau să-ţi aducă un coleg de apartament despre care nu ştii nimic.

- Chiriaşii sunt buni de plată pentru orice litigii. Pot exista clauze în contractele de închirieri în care se precizează că plata avocaţilor cu costurile generale ale unui litigiu trebuie să fie suportate de către chiriaşi. În mod sigur nu vei vrea să fii de acord cu o astfel de înţelegere, care te obligă să plăteşti şi cheltuielile proprietarului.

- Proprietarul poate să mărească chiria fără notificare. Una dintre surprizele neplăcute de care poţi să ai parte este să ieşi din perioada de valabilitate a contractului şi să afli că proprietarul a triplat chiria. De aceea, este nevoie să primeşti o notificare de modificare a costului chiriei cu cel puţin 2-3 luni înainte de dată expirării înţelegerii actuale. Dacă nu primeşti această scrisoare, contractul trebuie să menţioneze că se va considera automat neînnoirea înţelegerii iniţiale, la aceeaşi sumă lunară.

- Proprietarul îţi cere să plăteşti impozit pe chirie. Mulţi proprietari impun chiriaşilor prin contract obligaţia de a plăti impozitul pe chirie. Cu toate acestea, plata impozitului respectiv cade în sarcina proprietarului, conform legii. Suma plătită de către chiriaş proprietarului apartamentului constituie un venit al acestuia, în urma închirierii, venit care este impozitat.

- Condiţii proaste. Dacă găseşti un apartament de închiriat la un preţ nesperat de mic, se poate să fie vorba despre un proprietar care preferă să ia nişte bani puţini decât deloc, pentru un spaţiu foarte modest. Nu accepta să închiriezi un apartament cu instalaţii vechi şi slăbite, deoarece vei avea mereu probleme cu ele. Vei pierde timp, vei lipsi de la activităţile tale zilnice şi vei trece iar şi iar prin aceeaşi situaţie. Nu accepta să stai într-un apartament cu mobilă foarte veche, deoarece mai mult ca sigur este plină de praf şi de acarieni. Sănătatea îţi va fi mereu în pericol într-o locuinţă unde mobila abia se mai ţine. În plus, cu timpul vei începe poate să investeşti în mobilier personal, ceea ce poate duce la alte probleme cu proprietarul. De asemenea, este foarte important să beneficiezi de toate utilităţile (lumina, gaze, apă etc). Utilităţile care nu sunt funcţionale necesită fie reparaţii, fie aprobări şi instalări, iar toate aceste lucruri costă bani şi timp.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
itp 1024x681 jpg
Peste alb jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
banner pensii png
piata gorjului jpg
poarta spre lumea de dincolo siberia jpg
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net