Uite cireșele de august: mari, dulci și zemoase! Unde a fost creat soiul George

Ultima actualizare:

    Fructele, gata  de cules în a doua  jumătate a lunii august
Fructele, gata de cules în a doua jumătate a lunii august

Luna august nu este doar luna celor mai apreciate fructe ale verii, pepenii, ci şi, surprinzător, luna unui soi aparte de cireşe, numit George. Aceste fructe se coc la jumătatea lui august, iar soiul a fost creat de cercetătorii Staţiunii Pomicole Iaşi. Prin urmare, cireşele, aflate din abundenţă pe tarabe în lunile mai şi iunie, pot fi consumate, iată, şi în pragul toamnei.

Condiţiile climatice din ţara noastră impun, mai ales în ultimii ani, plantarea pomilor fructiferi cu rezistenţă la ger. Un astfel de soi este George, creat la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi. Nu această caracteristică îl face însă vedeta staţiunii, ci perioada de coacere. George este printre puţinele soiuri din Europa care se coc în luna august, ceea ce-l face extrem de atractiv pentru comercianţi şi, deopotrivă, pentru consumatori. Practic, recolta de cireşe apare într-un moment în care soiurile obişnuite au dispărut deja de pe tarabe, scrie adevarul.ro.


    „Acest cireş este mândria staţiunii  noastre”, spune directorul Gelu Corneanu
„Acest cireş este mândria staţiunii noastre”, spune directorul Gelu Corneanu

Specialiştii Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă Iaşi au creat soiul George pentru a ne bucura de gustul cireşelor proaspete şi în buza toamnei. Practic, este cel mai târziu soi de cireşe din Europa. „Secretul este rodul muncii depuse timp de patruzeci de ani la staţiune”, a explicat, pentru TVR Iaşi, Gelu Corneanu, directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă. „Am căutat în cele 28 de soiuri pe care le avem omologate şi brevetate, pentru a lărgi cumva perioada de recoltare şi perioada de consum.

«Avem colaborări cu mari producători»

Este bine de ştiut: Europa nu are cireaşă mai mult de 45-50-60 de zile. Iar noi am venit cu acest soi. Suntem în luna august şi el este pe pom. Unul dintre «bunicii» lui George este un soi italian, cireşul de octombrie. Acesta a fost hibridat cu anumite soiuri, din România, cu o coacere medie. I-am dat acest nume deoarece aşa s-a numit primul director al staţiunii, iar noi ţinem la tradiţie”, a dezvăluit specialistul. De altfel, Staţiunea de  Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă Iaşi are parteneriate cu centre ştiinţifice de pe mai multe continente, pentru a aclimatiza mai multe soiuri de fructe.


    Aşa arată  cireşele din  soiul George
Aşa arată cireşele din soiul George

„Noi avem colaborări cu mari producători de cireşe – Turcia, Iran, Canada, Franţa şi Germania. Şi în China avem un lot demonstrativ cu acest soi”, mai arată Gelu Corneanu. Cercetătorii ieşeni speră că soiul George va fi adoptat de mai mulţi fermieri din România. „Cireşul de august reprezintă mândria staţiunii noastre. Este alegerea ideală pentru pomicultorii care dispun de teren şi care vor să aibă venituri mai mari chiar în mijlocul verii”, încheie şeful staţiunii ieşene. Printre avantajele soiului George se numără rezistenţa bună la ger, la secetă şi la bolile specifice cireşului.

Click! spune

Cireşele din soiul George sunt roşii şi alungite, de mărime mare. Fructele au, în medie, 6-8 grame, şi sunt rezistente la crăpare. Pulpa se desprinde uşor de pe sâmbure, este suculentă şi are un gust plăcut, dulce şi uşor acidulat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fructe pexels jpg
image png
teren agricol
donald trump kamala harris AFP jpg
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
femeie 102 ani jpeg
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan
image
actualitate.net
image
actualitate.net