Uite cum arată acum podul suspendat peste Dunăre! Va fi cel mai mare din România

27 ianuarie 2022

Deasupra Dun─ârii, la zeci de metri ├«n─âl┼úime, muncitorii japonezi ┼či cei rom├óni au ├«nceput una dintre cele mai periculoase opera┼úiuni pe podul suspendat de la Br─âila. Lucr─âtorii monteaz─â primele piese ale c─âii de rulare, pe care vor circula ma┼činile, dup─â finalizarea proiectului.

pod braila santier jpeg

Oficial, ceea ce se ├«nt├ómpl─â acolo, sus, pe ┼čantierul podului de peste Dun─âre, se nume┼čte ÔÇŁmontarea clemelor de care vor fi ag─â┼úate cablurile verticale ce vor sus┼úine calea de rulare a ma┼činilorÔÇŁ. La sf├ór┼čitul anului trecut a fost ├«ncheiat─â procedura de ├«ntindere a cablurilor principale, care au o grosime de mai bine de jum─âtate de metru ┼či, desf─â┼čurate, sunt lungi de 81.000 de kilometri. Potrivit oficialilor de la Ministerul Transporturilor, ├«n acest an a ├«nceput instalarea grinzilor metalice la viaductele de acces ┼či a segmentelor de tablier metalic al podului. Pentru aceste lucr─âri de amploare vor fi folosite utilaje speciale ┼či o macara-gigant, de circa 600 de tone. Podul este considerat parte a ÔÇŁDrumului Expres Buz─âu ÔÇô Br─âila ÔÇô Tulcea ÔÇô Constan┼úaÔÇŁ, planificat a se realiza ├«n perioada 2020ÔÇô2030, ┼čosea care face conexiunea ├«ntre Nordul Munteniei, Sudul Moldovei ┼či Dobrogea.

Pod 1 copy jpg
Lucr─âtorii robotesc de zor pe ┼čantier. Foto: Facebook/Pod Suspendat Br─âila

Pilonii, înălţime de 192 de metri

Investi┼úia presupune amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri vor fi pe teritoriul jude┼úului Tulcea. Deasupra Dun─ârii va fi podul suspendat, ├«n lungime 1,9 kilometri. Acesta va avea trei deschideri: o deschidere principal─â (1.120 de metri) ┼či dou─â deschideri laterale - 489,65 metri pe malul Br─âila ┼či 364,65 metri pe malul Tulcea. De o parte ┼či de alta sunt prev─âzute dou─â viaducte de acces, ├«n lungime de c├óte 110 metri fiecare. Drumul principal va avea dou─â benzi pe sens ┼či va lega jude┼úul Br─âila de jude┼úul Tulcea, iar drumul de leg─âtur─â spre M─âcin va avea o band─â pe sens, ├«n lungime de 4,3 kilometri. Pilonii au 192 de metri ├«n─âl┼úime total─â de la partea superioar─â a funda┼úiei ┼či sunt localiza┼úi ├«n apropierea malurilor. Fiecare pilon este prev─âzut cu sc─âri ┼či lift, accesul fiind permis din benzile de ├«ntre┼úinere localizate pe ambele p─âr┼úi ale tablierului.

Cel mai mare din Rom├ónia ┼či al treilea din Europa

Contractul pentru construirea podului a fost semnat la 15 ianuarie 2018, de c─âtre Compania Na┼úional─â de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ca beneficiar, ┼či asocierea Astaldi (Italia) ÔÇô IHI Infrastructure Systems (Japonia), ca antreprenor. Podul de la Br─âila va fi ultimul de pe Dun─âre, ├«nainte de v─ârsarea ├«n Marea Neagr─â. Acesta va deveni cel mai mare din Rom├ónia ┼či al treilea din Europa. Speciali┼čtii consider─â c─â podul ar putea fi gata la finalul acestui an, iar ├«ntregul proiect - ├«n 2030.

  Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! ┼či pe Google News!

banica vicoveanca jpeg
Screenshot 2022 05 27 211225 png
00032 jpg
Pensionari din România jpg
irina fodor asia express jpg
anamaria prodan portret 0 jpeg
cris ciobanasu vlad gherman png
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Catedrala Mântuirii Neamului   București (Ianuarie 2022) jpg
calendar ortodox 2021 28 mai sfantul ierarh nichita marturisitorul episcopul calcedonului png
BeFunky collage (7) jpg
spital ploiesti png
4 carmen iohannis rochie scumpa 3 jpg jpeg
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg