Uite cum arată altarul din Catedrala Neamului!

Ultima actualizare:

    Muncă minuţioasă  pentru realizarea  mozaiculuiFotografii: Basilica/Iulian Dumitraşcu
Muncă minuţioasă pentru realizarea mozaiculuiFotografii: Basilica/Iulian Dumitraşcu

Catedrala Neamului începe să arate impresionant şi la interior. Pictarea altarului a ajuns la detaliile zonei laterale şi este vizibilă în întregime icoana Platytera. Aceasta este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului din România şi cel mai mare iconostas din lume.

Reprezentanţii Patriarhiei Române au estimat că, la Catedrala Neamului, pictarea pereţilor, începută în 2019 şi realizată prin metoda mozaic, va dura patru ani, dar se încearcă grăbirea procesului. Specialiştii care supraveghează pictarea lăcaşului de cult spun că, în acest moment, conca absidei (nişă boltită opusă intrării în biserică) este complet îmbrăcată cu mozaic, inclusiv decoraţiile de la ancadramentele ferestrelor şi brâul dinspre naos (partea din faţa altarului). Aici a fost realizată cea mai mare icoană a Maicii Domnului din România, ”Platytera”(”Cea mai înaltă decât cerurile”), realizată folosind modele din pictura bizantină. Au fost folosite instrumente fabricate manual în atelierul Orsoni din Veneţia. Catedrala Mântuirii Neamului deţine cel mai mare iconostas (catapeteasmă) din lume, cu o lungime de 23,8 m şi o înălţime de 17,1 m, confirmă Academia Recordurilor Mondiale (Academy of World Records).  Iconostasul cuprinde 45 de icoane realizate în stil bizantin şi aşezate pe 4 registre.


    Altarul, o veritabilă  operă de artă
Altarul, o veritabilă operă de artă

Modele din  pictura bizantină

Zona va fi acoperită cu mozaic pe ambele părţi, însumând un total de 800 de metri pătraţi de pictură în acest stil. Catapeteasma, denumită şi iconostas, este un perete acoperit de icoane, care desparte naosul de altar. De asemenea, în această lună a fost montată crucea cu moleniile din zona cea mai înaltă a catapetesmei. Moleniile sunt cele două două icoane plasate de-o parte şi de alta a crucii care încheie catapetesmele bisericilor ortodoxe - Maica Domnului şi Sfântul Apostol Ioan.

”Dacă Bunul Dumnezeu ne ajută să finalizăm şi tencuirea, şi pictarea zonei din afara sfântului altar în faţa catapetesmei, sperăm ca toată zona respectivă să fie curată, să nu mai avem imaginea aceasta de şantier, ci să fie descoperită şi sfânta masă, şi pardoseala, şi pereţii, aşa încât să semene cu un altar gata de slujbă”, a declarat la Trinitas TV preotul Nicolae Crîngaşu.


    Muncă minuţioasă  pentru realizarea  mozaicului
Muncă minuţioasă pentru realizarea mozaicului

Lucrările pe şantierul Catedralei Naţionale continuă în această perioadă la subsolurile adiacente, tencuiala decorativă, placările cu piatră şi pictura în mozaic. ”Lucrările la subsolurile adiacente din jurul catedralei, nord, sud şi est, sunt finalizate în proporţie de 99%. Mai sunt elemente decorative de turnat şi unele completări la scările de acces. Sus, în catedrală, lucrăm la placările cu piatră la turlele laterale şi la turla Pantocrator. De asemenea, se efectuează lucrări de tencuială la turlele 1, 2 şi clopotniţă”, a explicat pentru basilica.ro, inginerul Vlad Florin Popescu.   

image
image
image
image
image
image
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net