Uite cum arată cel mai mare depozit de ajutoare pentru Ucraina din București

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

50 de tone de alimente, haine, jucării, perne, pături. Toate adunate în doar patru zile de bucureștenii sensibilizați de momentele îngrozitoare prin care trec locuitorii Ucrainei. Au răspuns la apelul Primăriei Capitalei oameni de toate vârstele și din toate păturile sociale, șocați de războiul ajuns la ușa României.  

Bucureștenii aduc non-stop donații pentru refugiații din Ucraina. Foto: Sever Gheorghe
Bucureștenii aduc non-stop donații pentru refugiații din Ucraina. Foto: Sever Gheorghe

Calea Plevnei nr 98. Aici este unul dintre locurile în care Primăria Capitalei colectează ajutoare pentru Ucraina. Un spațiu imens a devenit de patru zile insuficient pentru a găzdui toate produsele pe care sute de bucureșteni cu inimă mare le-au adus pentru a ușura suferința oamenilor care s-au refugiat din Ucraina sau au rămas să reziste acolo.  

Solidaritatea cu Ucraina a scos din casă bucureștenii în ciuda vremii urâte și a umplut punctul de colectare. În fiecare cameră, peste tot pe unde calci, dai de cutii cu mâncare, saci cu haine, jucării sau produse de igienă. Am văzut de toate pentru oricine.  

Filip este șeful voluntarilor care triază ajutoarele aduse de bucureșteni. Foto: Sever Gheorghe
Filip este șeful voluntarilor care triază ajutoarele aduse de bucureșteni. Foto: Sever Gheorghe

”La parterul centrului sunt jucării de toate felurile, de la mașinuțe la păpuși sau animale de pluș, mici sau mari. Avem și cutii cu haine de iarnă lângă intrare, nu am mai avut unde să le punem. Pe scări și în camerele de la parter sunt alți saci cu haine, cutii cu mâncare, veselă”, ne spune Cristian Filip, președinte al ONG-ului Eco Durabil, ghidul nostru prin centrul cu ajutoare.

Ne arată cu mâna un ”Everest” din saci cu haine. Ne remarcă uimirea dar ne spune calm: ”au fost mult mai mulți saci cu haine, ce vedeți acum este nimic”. O parte din ajutoare au ajuns deja la sutele de refugiați din Ucraina găzduiți de Municipalitate în adăposturi. La etaj, în fiecare cameră saci cu pături, perne, prosoape, cutii cu produse de igienă pentru adulți și nou-născuți, teancuri de deznfectant, chiar și electrocasnice.

Sunt atât de multe încât pare că fiecare bucureștean a dorit să aducă ceva ce crede el că poate ajuta refugiații sau cei rămași acasă, în orașele pustiite de război.”Primim atât de multe lucruri încât reușim cu greu să le triem, să le evaluăm și să le facem loc. O să trimitem multe cât de curând în zona bombardată de la Odessa oamenii de acolo suferă din toate punctele de vedere, unii nu au rămas cu nimic, casele lor au fost distruse, cumpărături nu pot face”, ne explică Cristian.  

”Nu poți sta impasibil când vezi la televizor atâta suferință și oameni cărora războiul le-a luat tot. Nu le poți da înapoi viața pe care le-a schimbat-o războiul dar îi poți ajuta să supraviețuiască. Suntem oameni toți. Eu nu am adus mare lucru, doar niște haine. Sper să fie de folos”, spune modestă Miruna Costea, unul dintre bucureștenii care au venit să aducă ajutoare pentru Ucraina.  

În acest moment în București și Ilfov sunt cazați aproape 2000 de refugiați din Ucraina. O parte sunt cetățeni ucrainieni alții sunt străini, majoritatea studenți care învățau la universitățile din Ucraina. Dacă la televizor pare groaznic, să fii în zonele aflate sub bombardamente este cu totul altceva iar suferința este prezentă peste tot, atât pe chipurile celor care au scăpat cât și în apelurile de ajutor ale celor care au rămas.

Fiecare dintre ei a fugit pentru a-și scăpa viața doar cu hainele de pe el. Oamenii rămași în Ucraina o duc și mai greu: ei pot cădea victime bombardamentelor sau gloanțelor trupelor ruse. Au nevoie de orice, acum!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lapte bivolita adobestock jpg
cutremur mexic jpg
accident Polonia jpeg
Dmanisis Gora georgia caucaz jpg
univers paralel pixabay jpg
fumat pixabay jpg
restaurant ars cehia jpg
AI and Workforce jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net