Uite cum îţi bate inima pe caniculă!
Repede, din ce în ce mai repede! Aşa bate inima la 40˚C atunci când eşti nevoit să urci şi să cobori trepte, să mergi prin soare sau să intri de la căldură la răcoarea unui magazin. Asta am făcut şi noi, ieri, timp de trei ore înarmaţi cu un pulsometru.
Tensiune crescută, puls mărit şi greutate mai mică. De toate astea am avut parte zilele trecute, la orele prânzului, în numai 45 de minute de mers pe jos.
Pentru că şi ieri ne-am copt la soare, am făcut o nouă plimbare purtând la piept un aparat care măsoară bătăile cardiace.
Am vrut astfel să vedem cum oscilează inima la diferite variaţii de temperatură şi la diferite grade de efort.
Dacă la redacţie aveam un puls normal pentru vârsta şi greutatea noastră, respectiv 76 de bătăi pe minut (bpm), de cum am pus piciorul afară indicatorul ceasului a sărit la 108 bpm.
Şi totuşi, abia când am urcat scările de la metrou la Piaţa Victoriei am simţit cel mai bine cum e să-ţi „sară inima din piept". Aici, cele 142 de bătăi ne-au dat peste cap tot ritmul cardiac.
Noroc cu duşurile stradale care ne-au mai înviorat şi ne-au calmat trepidaţiile. Cifrele au urcat din nou atunci când am luat-o la pas pe lângă Ateneul Român, biserica Kretzulescu şi Casa Centrală a Armatei.
Ce să-i faci şi cu soarele ăsta, nici inima nu stă locului. Am avut din nou noroc cu parcul Cişmigiu, unde ne-am putut trage sufletul.
În trei ore de mers pe jos am ars 665 de kilocalorii, cam cât o oră la o sală de fitness şi am avut o medie de 100 de bătăi pe minut.
La redacţie: 76 bpm. Ce bine e la birou atunci când merge aerul condiţionat. Mi-am luat inima în dinţi şi am ieşit totuşi afară
La metrou: 93 bpm. Noroc cu răcoarea din subteran care a ţinut sub 100 pulsul
Urcat scări: 142 bpm. La Victoriei e jale! Abia ce am urcat scările că-mi şi simţeam inima afară din piept
Duş stradal: 104 bpm. Yupiii! Aş sta aici toată ziua, atât de bine mă simt
Parc: 79 bpm. Tot la umbră, pe o bancă în parc e mai bine. Mi-am liniştit inima la un pahar de suc rece
Staţie RATB: 100 bpm. Ce rău e să stai în căldură şi să aştepţi să vină autobuzul potrivit la ora nepotrivită
Aşa am măsurat pulsul
1. Emiţător codat de măsurarea ritmului cardiac. El comunică numai cu ceasul pentru care este făcut şi se ataşează la pieptul persoanei care-l foloseşte.
2. Ceasul, adică receptorul, este un aparat care indică ritmul cardiac, consumul de calorii aproximativ, timpul parcurs şi maximul ritmului cardiac pe o perioadă de timp.
«Pulsul nu trebuia să depăşească 130»
Prof. dr. Mircea Cinteză, cardiolog:
„Variaţiile pulsului în condiţii de caniculă sunt normale, deoarece se ştie că temperaturile ridicate cresc numărul bătăilor inimii.
Nu este un lucru periculos pentru persoanele sănătoase, însă, este foarte riscant pentru cele bolnave, îndeosebi pentru cardiaci.
Tocmai de aceea este indicat ca acestea să nu iasă din casă când afară este foarte cald.
Totuşi, faptul că pulsul reporterului a crescut, la un moment dat, la 142 nu este în regulă, chiar dacă acest lucru s-a petrecut atunci când a urcat scările.
În mod normal, pulsul nu ar fi trebuit să depăşească 130".
5 sfaturi ca să suporţi mai uşor căldura
Medicii recomandă populaţiei ca în această perioadă cu temperaturi extreme să evite expunerea prelungită la soare, îndeosebi între orele 11.00 şi 18.00.
Dacă sunteţi nevoiţi să ieşiţi din casă în acest interval, încercaţi să respectaţi recomandările:
- Îmbrăcaţi-vă lejer, cu haine ample şi deschise la culoare, din fibre naturale.
- Nu ieşiţi afară fără pălărie pe cap.
- Ochelarii de soare vă oferă un confort în plus.
- Întotdeauna să aveţi la dumneavoastră o sticlă cu apă. Medicii recomandă ca la fiecare 15 minute să beţi 100 ml de apă.
- Încercaţi să mergeţi cât mai mult pe la umbră.
Încă două săptămâni de caniculă?
Din loc în loc, se iscă o vijelie de câteva minute, iar atmosfera se răcoreşte, pentru puţin timp.
Apoi, aerul devine din nou irespirabil. Aşa arată prognoza pentru ţara noastră, în următoarele două săptămâni, realizată de Centrul European pentru prognoze de Medie Durată (ECMWF), de la Reading, Anglia.
Va fi cald în următoarele zile: 35 -37 de grade în sudul ţării, 30 -32 de grade în Moldova, 35 de grade în Capitală şi 31 de grade pe Litoral.
Atenţie! În acest weekend, în Bucureşti vor fi 37 -38 de grade.
Primii nori vor apărea sâmbătă noapte, în vestul ţării, care vor aduce ploi în averse, de scurtă durată, dar suficiente ca să aducă valori normale pentru această dată. Instabilitatea va dura câteva zile, în toată ţara, în perioada 15 -19 iulie.
Au fost 37 -38 de grade în vestul şi nordul ţării, dar de sâmbătă noapte, temperaturile vor coborâ în Maramureş, Transilvania, Crişana, la 22 -25 de grade.
După această repriză de ploi scurte, dar vijelioase, după 19 iulie, temperaturile vor urca din nou la valori mai mari decât ar fi firesc.
Erau să moară de cald ascunşi într-un TIR
Au vrut să treacă ilegal frontiera, dar au fost răpuşi de căldură. Opt imigranţi s-au ascuns în remorca unui TIR încărcat cu biscuiţi pentru a ajunge în vestul Europei.
Ajunşi într-o parcare din localitatea arădeană Vinga, au început să bată în prelata remorcii şi să strige după ajutor.
Toţi imigranţii au primit îngrijiri medicale. Erau deshidrataţi şi aproape leşinaţi de căldură
Nu mai suportau căldura infernală, estimată de echipele de prim-ajutor la peste 50°C.
Strigătele de disperare au fost auzite de paznicul parcării care a sunat la 112.
Speriaţi că vor sfârşi în remorca TIR-ului, cei opt imigranţi au tăiat prelata ca să intre şi s-au urcat pe remorcă, unde au rămas până la sosirea poliţiştilor şi a paramedicilor SMURD.
Au tăiat prelata remorcii ca să iasă afară
Toţi au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că erau deshidrataţi. Imigranţii, patru dintre ei marocani, iar ceilalţi cetăţeni algerieni, au fost trimişi apoi la Centrele de Cazare a Străinilor din Horia şi Timişoara.
Şoferul TIR-ului era bulgar şi venea din Grecia. Se pare că acesta nu ştia nimic de prezenţa imigranţilor în remorcă. TIR-ul se îndrepta spre frontiera cu Ungaria, destinaţia finală fiind Olanda.
Flash news
Ministerul Sănătăţii anunţă că 158 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza temperaturilor ridicate, în ultimele 24 de ore. Acestea au suferit lipotimii şi deshidratări.
6.681 de persoane au solicitat serviciile de ambulanţă în ultimele 24 de ore.
Conform raportărilor, nu au fost înregistrate decese cauzate de caniculă.
Numărul de ambulanţe mobilizate pentru intervenţiile în judeţe, în această perioadă, a fost de 1.192. La nivel naţional, au fost organizate 952 de puncte de prim ajutor.
În judeţele din sud-estul ţării vijeliile şi ploile torenţiale i-au speriat, ieri, pe localnici. În comuna tulceană Mihai Bravu, mai multe străzi au fost inundate după o ploaie de doar câteva minute.
În unele zone au căzut chiar şi 70 de litri de apă pe metrul pătrat. Localnicii din Mihai Bravu au spus că apa avea chiar şi un metru pe anumite porţiuni.
Turiştii aflaţi pe plaje, în judeţul Constanţa, s-au împrăştiat rapid când o ploaie torenţială a început, ieri după-amiază. Precipitaţiile au fost însoţite de tunete, fulgere şi de vânt puternic care a răscolit nisipul.
Agricultorii sunt disperaţi. Canicula le-a distrus culturile, în special cele de porumb.
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, cere Guvernului decretarea stării de urgenţă în agricultură, care "este la un pas de catastrofă".
El spune că toate culturile de porumb şi de floarea-soarelui au fost afectate aproape în totalitate din cauza secetei. "Să se găsească soluţii. Măcar să salvăm ce se mai poate salva."