Uite cum să te fereşti de hoţi!
Odată cu dezvoltarea reţelelor de socializare, oamenii sunt din ce în ce mai deschişi şi povestesc mult mai uşor detalii personale pe internet, în special pe reţelele de socializare. Ceea ce unii nu ştiu este că acest lucru le oferă infractorilor informaţiile necesare pentru a-şi găsi cu uşurinţă următoarele victime. Pericolele care te pândesc în viaţa de zi cu zi, online sau offline, pot fi evitate, dacă îţi iei măsurile de precauţie necesare.
Campania “Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi” derulată de o companie de asigurări în parteneriat cu Poliţia Română, vine în ajutorul tău şi-ţi pune la dispoziţie informaţii despre ce-ai putea face ca să te protejezi, pe tine şi bunurile tale, de eventuale infracţiuni.
Atunci când te afli în spaţiile publice
Ca să nu devii o victimă a tâlhăriei, este recomandat să ai asupra ta cât mai puţini bani lichizi, însă, dacă se întâmplă să ai asupra ta mulţi bani, roagă o persoană de încredere să te însoţească. Dacă eşti atacat într-un loc public, nu ezita să ceri ajutorul persoanelor din jur şi chiar de a reacţiona fizic, cu excepţia cazului în care poţi fi grav rănit sau viaţa ta este pusă în pericol.
Imobilele şi spaţiile comune ale acestora pot găzdui pericole
Imobilul trebuie să aibă întotdeauna lumină suficientă, în special la intrare şi în faţa liftului. Nu permite accesul persoanelor străine împreună cu tine, nu intra în lift cu acestea şi acordă atenţie spaţiilor întunecate în care un hoţ ar putea să se ascundă. O altă măsură foarte importantă este instruirea copiilor ca, atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uşa niciunui om necunoscut.
Ai grijă de maşina ta!
Nu lăsa niciodată cheia în contact în momentul în care părăseşti maşina şi evită să păstrezi certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate ale autoturismului în interiorul acestuia. Maşina ta poate fi furată în câteva secunde, iar compania de asigurări nu te va despăgubi dacă nu ai actele necesare. Nu lăsa lucruri de valoare la vedere în interiorul maşinii şi închide uşile în benzinării atunci când mergi să plăteşti. În cazul în care devii victima unui furt auto şi infractorii te contactează pentru a face o înţelegere, nu negocia cu ei, ci contactează imediat autorităţile.
Protejează-ţi locuinţa
Asigură-te că uşa de acces în locuinţă este încuiată permanent, şi înlocuieşte orice sistem de închidere care s-a stricat, sau al cărui cheie ai pierdut-o. Chiar şi uşile metalice, atunci când sunt montate necorespunzător, devin inutile în faţa unor hoţi experimentaţi. Montează împreună cu vecinii un interfon la uşa de acces în scară şi verifică dacă este folosit corect: nu permite accesul persoanelor necunoscute care sună sau care încearcă să intre împreună cu tine. O altă măsură poate fi instalarea unui sistem de supraveghere al împrejurumilor, lucru care va descuraja hoţii să aleagă ca şi ţintă imobilul în care locuieşti.
“Prevenirea, ca şi asigurarea, sunt forme de protecţie în faţa evenimentelor neplăcute şi, de cele mai multe ori, funcţionează cel mai bine împreună. Acolo unde prevenirea îşi atinge limitele intervine asigurarea care îţi oferă practic continuitate în activitate”, a declarat Georgiana Miron, de la Groupama Asigurări.