Uite cum suferă corpul tău când te părăseşte persoana iubită
O nenorocire nu vine niciodată singură. Dacă ai avut ghinionul să fii părăsit de persoana iubită, află că necazurile tale sunt abia la început. „Boala” inimii frânte poate declanşa o serie de stări extreme care pot duce la afecţiuni grave sau chiar la moarte. Însă nu dispera, chiar şi depresia cauzată de eşecul în amor are leac.
Cei care au jucat cinstit în dragoste suferă înzecit atunci când sunt respinşi ori când se despart de persoana iubită.
Corpul lor reacţionează prompt la infuzia de emoţii negative şi are tendinţa de a se preda la primele semne de suferinţă. Ochii, pielea şi membrele vorbesc de la sine despre suferinţa lor, însă ceea ce se întâmplă la nivel interior este cu adevărat devastator.
Eşecul în dragoste poate duce la depresii grave, stări de neajutorare, tendinţe suicidale, atacuri de panică sau chiar la atac de cord. Cei care sunt părăsiţi se simt de parcă ar asista la propria înmormântare şi, de multe ori, cei care încearcă să-i scoată din această stare fac mai mult rău decât bine. La nivelul creierului se petrec nenumărate scurt-circuite, care duc la secreţia unor hormoni ai suferinţei şi anxietăţii. Însă, inima frântă se poate vindeca cel mai repede tot cu ajutorul creierului, singurul mecanism capabil să aducă pe „orbită” orice satelit rătăcit.
Ce urmări poate avea o despărțire
- Creierul. Angoasa pe care o resimţi după o despărţire activează aceeaşi parte a creierului care e stimulată în timpul unei dependenţe. Scanarea creierelor celor cu inima zdrobită a scos la iveală similitudini între respingerea în amor şi pofta de cocaină. Cei părăsiţi trec prin aceeaşi stare de „doliu” ca şi când cineva ar fi murit. Stările prin care trec aceste persoane sunt de şoc, refuz, durere, mânie, vină, autoculpabilizare, neajutorare, teamă de viitor, depresie şi apoi acceptare.
- Ochii. Lacrimile emotive sunt mai apoase şi mai puţin sărate decât oricare altele. Asta înseamnă că ochii provoacă apa să se deplaseze în ţesuturile sărate din jurul lor prin osmoză, determinându-i să se umfle şi să arate pufoşi.
- Durerea din piept. Durerea emoţională intensă poate activa aceleaşi reţele nervoase ca şi durerea fizică. Astfel că respingerea în dragoste poate să doară chiar foarte tare şi o resimţi ca şi când ai fi fost lovit cu pumnul.
- Atacul de cord. Cardiologii spun că nu este nimic ieşit din comun ca o persoană care a fost respinsă să moară de atac de cord în primele două săptămâni de la despărţire. Cu adrenalina la cote înalte, corpul e supus unei lupte acerbe, iar stresul poate cauza subit un atac de cord şi moartea celui care suferă.
- Stomacul. Stresul vă face să luaţi în greutate, în special în jurul taliei. De asemenea, determină corpul să ceară zahăr şi grăsimi, impuls care duce la hrănire iraţională.
- Pielea. Stresul şi depresia sunt direct legate de apariţia ori amplificarea psoriazisului, a eczemelor, a alopeciei (căderea temporară a părului, cauzată de bolile de piele) şi chiar a acneei.
- Picioarele. Persoanele care au trecut printr-un divorţ se vor confrunta, cel mai probabil, cu probleme de mobilitate, cum ar fi urcatul scărilor sau deplasarea pe distanţe scurte. Stresul după o despărţire poate cauza, de asemenea, spasme musculare.
5 paşi ca să treci peste un eşec în amor
- Munceşte mai mult. Lucrul peste program te va ajuta să uiţi de eşec şi de persoana care tocmai ţi-a întors spatele.
- Ieşi cu prietenii. Deşi pare a fi o misiune imposibilă, ieşitul în oraş cu prietenii e un leac cât se poate de bun. Amicii pot fi o companie agreabilă la terasă sau la cafenea.
- Caută alt partener. Chiar dacă abia ai primit o palmă în dragoste nu înseamnă că trebuie să excluzi din start alte relaţii. Dar nici nu este indicat să te implici emoţional foarte repede.
- Mergi la psiholog. Nu uita că un psiholog va asculta întotdeana versiunea ta şi nu te va învinovăţi pentru eşec.
- Încurajează-te! Spune-ţi în fiecare zi, de mai multe ori, privindu-te în oglindă, că vei trece peste asta şi că nu există durere care să te doboare!