Uite cum vom plăti mai puţin pentru căldură!

Ultima actualizare:

    80% din conductele Regiei de termoficare  trebuie înlocuite  de urgenţă
80% din conductele Regiei de termoficare trebuie înlocuite de urgenţă

După ce ani de-a rândul au încurajat folosirea echipamentelor individuale de încălzire, autorităţile şi-au dat seama că au adus în pragul falimentului sistemele centralizate. Considerate mult mai eficiente din punct de vedere energetic, centralele electro-termice gestionate de primării au fost incluse într-un plan măreţ de revitalizare.

Doar Primăria Capitalei şi-a propus să investească circa 2 miliarde de euro în următorii cinci ani pentru resuscitarea propriului sistem de încălzire în vederea asigurării unor servicii de înaltă calitate. Iată cum vor edilii să ne reducă facturile la încălzire!

Fuziunea Radet-Elcen

Regia de termoficare a Capitalei, în prezent în insolvenţă, ar urma să înghită Elcen, producătorul de agent termic cu care RADET are contract de furnizare. Din unirea celor două entităţi, care e posibilă în circa 12 luni, va rezulta o singură societate comercială care va asigura atât producţia, cât şi furnizarea şi distribuţia de căldură în Bucureşti. Prin crearea acesteia, datoriile istorice ale RADET, de 3,6 miliarde de lei, vor fi anulate definitiv.

Noi staţii de cogenerare

Pentru reducerea pierderilor de căldură din sistem, Municipalitatea intenţionează să construiască noi staţii de producţie simultană de energie electrică şi termică (cogenerare). În acest moment, 28% din energia termică livrată populaţiei se pierde pe drumul de la centrală la apartamente, din cauza distanţelor mari (12 km).

Conductele vechi, înlocuite

Unul dintre principalele obiective ale Municipalităţii este înlocuirea tuturor conductelor mai vechi de 20 de ani din oraş. Reţeaua ar trebui, astfel, înlocuită pe o lungime de 2.400 de kilometri. Investiţia necesară se ridică la 800 de milioane de euro, din care 187 de milioane sunt deja pe punctul de a fi atraşi din programe europene.

Preţ corect al căldurii

Modernizarea sistemului centralizat şi investiţiile în construirea de staţii de cogenerare vor duce la reducerea consumului de combustibil necesar producerii căldurii şi, deci, la un cost mai mic al gigacaloriei. În prezent, cele mai multe primării din ţară subvenţionează agentul termic livrat populaţiei, întrucât nici un consumator nu ar putea achita preţul întreg.

Taxă pe centralele de apartament

Revigorarea sistemelor centralizate de încălzire îi va costa scump şi pe cei care au centrale de apartament. Strategia energetică a României prevede posibilitatea instituirii unei taxe de poluare aplicată celor care se încălzesc cu centrale pe gaze. „Nimeni până acum nu v-a luat o taxă pentru că daţi la coş, la nivelul vecinului de deasupra, noxe. El nu poate să-şi deschidă fereastra vara, când vă produceţi apa caldă, pentru că îi daţi în nas noxele. Azi nu vă pune nimeni să plătiţi. Nu se ştie ce se va întâmpla mâine”, declara fostul director al RADET, Valentin Viţalariu.

Printr-o astfel de măsură, autorităţile nu fac altceva decât să descurajeze montarea centralelor de apartament şi să convingă populaţia să se rebranşeze la sistemul centralizat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net