Uite cum zace un pescăruş mort pe lacul din parc!
Parcul Tineretului, unul dintre cele mai mari şi aglomerate din Capitală. La câţiva metri de locul de joacă al copiilor, pe lac, zeci de raţe sălbatice, pescăruşi şi chiar lebede şi-au făcut “căsuţă”. S-a încălzit afară, gheaţa s-a topit, iar păsările călătoare găsesc mâncare din belşug. Un tablou de poveste, dacă unele dintre ele n-ar aduce şi gripa aviară.
Aviara, teribila maladie care omoară în masă păsările, a ajuns acum două săptămâni în Bucureşti, după ce şi-a făcut apariţia în 12 judeţe şi a făcut pagube în gospodăriile oamenilor. Pe 9 februarie, cinci pescăruşi au fost găsiţi morţi pe lacul Străuleşti. Iată că luni, 20 februarie, angajaţii din Parcul Tineretului au găsit şi ei două păsări moarte şi au alarmat imediat veterinarii. Analizele de laborator au confirmat că pescăruşii au murit infectaţi cu H5N8, virusul care provoacă gripa aviară.
Reporterii Click! au mers să vadă dacă cetăţenii care ies în număr mare la plimbare în Parcul Tineretului ştiu de pericolul de pe lac. La câţiva metri distanţă unul de altul, trebuia să existe avertismente, informări că pe lac pot fi păsări bolnave. Specialiştii recomandă să nu se pună mâna fără mănuşă pe cadavrele de pasăre sau păsări bolnave, să nu fie lăsaţi copiii să se joace cu păsări domestice sau sălbatice şi să se respecte indicaţiile medicului de familie şi ale medicului veterinar. Toate, pe o rază de 10 km.
La orele prânzului, am găsit câţiva alergători şi vârstnici ieşiţi la mişcare prin parc. Nici unul nu aflase că poate fi în pericol din pricina păsărilor care poartă virusul gripei aviare. Ne-au spus că au ”dat roată” lacului, dar nu au văzut nici o avetizare. ”Acum îmi dau seama că am văzut un pescăruş mort, cu picioarele în sus, lângă mal. Acum două săptămâni, am văzut şi o lebădă moartă. Nici nu auzisem că e gripă aviară în România”, ne-a spus un tânăr pe care l-am întâlnit când făcea fotografii sutelor de păsări de pe lac. Într-adevăr, reporterii Click! au găsit pasărea moartă care zăcea la mai puţin de trei metri de mal. Iată aşadar că a mai fost un caz şi acum două săptămâni, lebăda moartă, de care autorităţile nu au aflat până azi. Contactate ieri, autorităţile ne-au contrazis. Ne-au spus că au luat măsuri, doar că noi nu le-am văzut!
Primul focar de influenţă aviară în gospodăriile oamenilor a apărut la Pardina, în judeţul Tulcea, confirmat în data de 30 decembrie 2016, iar până acum boala s-a răspândit în 12 judeţe. Ultimele cifre primite de la Autoritatea Veterinară arată că numărul păsărilor moarte a ajuns la 1.400, găini, gâşte, raţe, bibilici. În gospodăriile oamenilor au fost confirmate 9 focare de gripă aviară, în judeţele Tulcea, Prahova, Bacău, Braşov şi Mureş.
Ce este gripa aviară
Gripa aviară este o boală infecţioasă produsă de un virus (H5N8) care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi păsări sălbatice. Păsările migratoare şi, în special, păsările acvatice sunt purtătoarele virusului. În mod normal, virusul îmbolnăveşte şi omoară păsările, însă se poate transmite şi la porci. Cazurile de îmbolnăviri la om au fost evidenţiate la lucrătorii din ferme, în urma contactului direct cu păsările bolnave, în pandemia din 2005 -2007.
Măsuri de igienă
Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se procedează la ştergerea mâinilor cu alcool sanitar.
Interzicerea consumului de păsări care au fost în contact cu păsări infectate/moarte precum şi a ouălor de la păsările infectate.
nterzicerea consumului de produse din carne de pasăre, neprelucrată termic sau incomplet prelucrată termic, inclusiv mâncăruri care conţin sânge provenit de la acestea.
Evitarea zonelor în care s-au identificat păsări infectate.
Nu lăsaţi copiii să se joace cu păsări sau să culeagă de pe jos pene.
La prepararea hranei
Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata de consumat.
Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata de consumat.
Spălaţi–vă pe mâini între operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic.
Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic.
Toate alimentele provenite de la păsări, inclusiv ouă sau sânge, trebuie prelucrate termic cu atenţie. Gălbenuşurile ouălor nu trebuie să fie lichide sau să se prelingă.
Virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică (adică prin căldură), cu condiţia ca temperatura la care se prelucrează carnea de pasăre să fie mai mare de 70°C .
Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar după aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun.
Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic.