Petrecere în spațiu! Astronauții de la bordul ISS s-au distrat la 420 de kilometri deasupra Pământului

La o altitudine de 420 de kilometri deasupra Pământului, a avut loc probabil cea mai la înălțime petrecere din istoria omenirii – chiar la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Deși cocktailurile clasice au lipsit, astronauții au compensat cu un meniu inedit și gustos, perfect adaptat condițiilor spațiale. Au servit cocktailuri cu creveți din pungi speciale, biscuiți sărați și fajitas cu pui și vită ca fel principal.

Petrecerea a avut loc la bordul Stației Spațiale Internaționale (Sursă foto: Profimedia)
Petrecerea a avut loc la bordul Stației Spațiale Internaționale (Sursă foto: Profimedia)

Astronautul NASA Jonny Kim a împărtășit cu entuziasm experiența pe rețelele sociale, descriind-o drept unul dintre cele mai speciale momente ale întregii misiuni. El a fost impresionat în special de modul în care oameni din diferite colțuri ale lumii – de la Statele Unite, Rusia și Japonia – au stat la aceeași „masă” și au împărțit mâncare și povești ca o echipă unită.

Astronauții au servit specialități indiene

Astronautul indian Subhanshu Shukla a adus la bord un desert din morcovi (Foto: Profimedia)
Astronautul indian Subhanshu Shukla a adus la bord un desert din morcovi (Foto: Profimedia)

Și pentru că nici astronauții nu sunt din piatră, au încheiat seara cu un moment dulce: un tort preparat din pâine albă, lapte condensat și nuci. În plus, astronauții din șapte țări au putut admira priveliștea întregii planete. Unul dintre momentele speciale a fost când astronautul indian, căpitanul Subhanshu Shukla, a împărțit desertul tradițional indian gajar ka halwa (un desert din morcovi) cu echipajul misiunii Axiom 4.

image

Acest desert a fost creat special pentru spațiu, în colaborare cu ISRO (Organizația Indiană pentru Cercetare Spațială) și DRDO (Organizația pentru Cercetare și Dezvoltare în Apărare), potrivit Times of India. Meniul divers al serii a inclus și cocktailuri cu creveți.

Misiunea Axiom 4, care se apropie de final, a inclus 60 de proiecte științifice din 31 de țări, iar Shukla a fost responsabil cu șapte dintre acestea, dezvoltate în India. Căpitanul Shukla a orbitat Pământul cu o viteză de 28.000 km/h, a văzut 230 de răsărituri și a parcurs aproape 10 milioane de kilometri în cele două săptămâni ale misiunii.

Unul dintre aperitive a fost cocktail de creveți rehidratați și biscuiți (Foto: Profimedia)
Unul dintre aperitive a fost cocktail de creveți rehidratați și biscuiți (Foto: Profimedia)

El a adus astfel un gust autentic din India pe Stația Spațială, celebrând schimbul cultural și culinar într-o atmosferă de sărbătoare. Astronautul american Jonny Kim a rememorat această seară specială: „Una dintre cele mai de neuitat experiențe din această misiune a fost să împărtășim o masă cu noii prieteni din echipajul Ax-4, pe Stația Spațială Internațională. Am povestit și am admirat modul în care oameni din medii și națiuni diferite s-au unit pentru a reprezenta umanitatea în spațiu.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alexandru Nazare conferinta de presa 13 august 2025  Foto Inquam photos  Octav Ganea (7) jpg
test png
image png
Perseide, foto shutterstock jpg
statiunea padina pestera
lugosi dracula jpg
ciocolata neagra jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net