Uite de ce se numește moneda națională „leu”!

Ultima actualizare:

    Monedă de 10 bani, din anul 1867
Monedă de 10 bani, din anul 1867

Când a fost bătută prima monedă românească și cum a primit denumirea de „leu”? Cu cine se „înrudește”, din punct de vedere al numelui, și ce valoare avea când a apărut? Click! îți spune totul despre luel românesc.

Știai că istoria leului românesc începe în secolul al XVII-lea, când în Principatele dunărene se foloseau ca monedă taleri olandezi (löwenthaler), care aveau gravat pe ei un leu rampant, locuitorii denumindu-l generic „leu”? Această monedă a fost folosită în Țările Române până în a doua jumătate a secolului XVIII şi chiar după ce talerul fusese scos din uz, el încă reprezenta o unitate de calcul imaginară sub numele de “leu”, la care se raportau toate preţurile în anii ce au urmat, potrivit istorie-pe-scurt.ro.


    Taleri olandezi
Taleri olandezi

Interesant de știut e și faptul că de la löwenthaler, pronunțat „daler”, vine și denumirea monedei SUA: dolar.

Din cauza lipsei unor legi monetare, la noi, au început să fie folosite câteva zeci de tipuri de bani. La un moment dat însă, s-a hotărât utilizarea unui număr restrâns de monede, printre ele aflându-se una austriacă, numită zwanziger. La noi era cunoscută drept sfanţul de argint, sau mai simplu, doar şfanţ. De aici și celebra expresie „nu am nici un şfanţ”.

O altă monedă era paraua otomană. Expresia de rigoare „nu face două parale” vine de la faptul că moneda avea o valoare redusă și era confecționată din material prost, astfel că o folosire intensă o tocea și monezile chiar se lipeau unele de altele.

Leul devine oficial monedă a românilor în 16 septembrie 1835, când domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării, leul, echivalentul a 60 de parale. Tranzacțiile, taxele, impozitele se calculau în lei, dar se plăteau în monedă străină, mai scrie istorie-pe-scurt.ro.

La 22 aprilie 1867 este stabilită moneda naţională: leul, o monedă bimetalică cu etalonul la 5 grame de argint sau 0,3226 grame de aur şi având 100 de diviziuni, numite bani. Un leu echivala cu un franc francez.

Monedele de 5, 10 şi 20 de lei erau din aur, iar cele de 1 şi 2 lei, precum şi cele de 50 de bani erau din argint. Până la înfiinţarea Monetăriei statului (1870), primele monede au fost bătute la Birmingham, în Anglia.


    Monedă Carol I, de la 1881
Monedă Carol I, de la 1881

Curiozități despre moneda națională

# Cel mai puternic leu din istoria României a fost cel din 1867, atunci când cu un leu puteai cumpăra zece pâini, un litru de vin costa 0,40 lei, kilogramul de carne costa 0,34 lei, iar kilogramul de cartofi era 0,05 lei. # Cea mai mare valoare a unei bancnote româneşti a fost în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, atunci când a fost tipărită bancnota de 5.000.000

# Primele bancnote româneşti au fost emise în 1877, în timpul Războiului de Independenţă.

# Pe bancnota de 100 de lei, în perioada comunistă, apărea Nicolae Bălcescu

# În 2005, BNR a denominat leul. Valoarea de 10.000 de lei a devenit atunci 1 leu

# Moneda cu cea mai mare valoarea numerică a fost cea de 100.000 de lei, emisă în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net