Uite la ce comisioane ar putea renunţa băncile!
Ai un cont bancar de plăţi cu servicii de bază? În curând, băncile ar putea fi obligate să renunţe la perceperea anumitor comisioane, printre care închiderea acestuia, retrageri de bani sau comisionul pentru interogarea soldului. În plus, românii cu venituri mici ar putea scăpa şi de comisioanele pentru administrare şi depuneri, de cele pentru plăţi sau transferuri.
Potrivit acestor măsuri, băncile nu vor mai putea percepe anumite comisioane pentru conturile de plăţi cu servicii de bază, atunci când este vorba despre persoane fizice cu venituri lunare peste nivelul salariului minim brut (în prezent este vorba despre suma de 1.450 de lei). Concret, instituţiile de credit vor fi nevoite să ofere gratuit următoarele servicii:
- operaţiuni necesare pentru deschiderea şi închiderea unui cont de plăţi;
- retrageri de numerar pe teritoriul Uniunii Europene dintr-un cont de plăţi, la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii.
Gratuităţi pentru cei cu venituri mici
Românii cu venituri mici, aflate până la nivelul salariului minim brut – deci, maximum 1.450 de lei – vor beneficia şi ei de gratuităţi. Mai exact, în afara serviciilor ce permit toate operaţiunile necesare deschiderii şi închiderii unui cont de plăţi, lista va include serviciile de administrare de cont şi serviciile ce permit depunerile de bani în cont. Însă retragerile de bani de la ghişee sau bancomate vor fi gratuite doar în România, nu şi îi străinătate. Totodată, pentru aceste persoane cu venituri mici vor fi gratuite primele zece operaţiuni de plată pe teritoriul Uniunii Europene (debitări directe, plăţile cu cardul şi transferurile de credit).
Proiectul de lege adoptat în Senat mai prevede că băncile nu vor putea cere comisioane pentru interogarea conturilor de plăţi. În rest, instituţiile financiare vor putea să perceapă comisioane rezonabile care vor fi stabilite în funcţie de nivelurile veniturilor naţionale. Aşadar, un cont de plăţi cu servicii de bază va cuprinde servicii de deschidere, administrare şi închidere a contului, de depunere de fonduri, de retrageri de numerar şi de plăţi (debitări directe, plăţi cu cardul, transferuri de credit). Aceste servicii vor fi oferite de bănci în măsura în care ele sunt deja oferite consumatorilor care au alt fel de conturi de plăţi decât cele de bază. Aceste măsuri fac parte dintr-un proiect de act normativ adoptat de curând în Senat şi care aşteaptă votul decisiv al Camerei Deputaţilor.
Amenzi pe care le riscă
Băncile care vor percepe comisioane pentru serviciile gratuite stabilite de propunerea legislativă în cazul conturilor de bază vor risca să fie amendate cu sume cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei. În plus, instituţiile vor putea fi obligate să restituie banii încasaţi ilegal, altfel vor risca amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei. De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se vor ocupa reprezentanţii ANPC, fie la sesizarea consumatorilor sau a asociaţiilor de consumatori, fie din oficiu.
Site pentru compararea comisioanelor
Consumatorii vor avea la dispoziţie cel puţin un site pe care vor exista comparaţii între comisioanele percepute, la nivel naţional, pentru cele mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăţi. Concret, este vorba de serviciile folosite cel mai des de către consumatori, în legătură cu contul de plăţi, dar şi despre cele care generează cel mai mare cost pentru aceştia. Accesul la acest site va fi gratuite, iar aici clientul va găsi şi informaţii cu privire la sediile instituţiilor financiare şi la localizarea bancomatelor acestora
. Site-urile de comparare vor putea fi administrate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi/sau de către asociaţiile de consumatori aflate în evidenţele acestei instituţii şi care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei consumatorilor. Băncile vor trebui să transmită, la cerere, administratorilor site-urilor de comparare informaţiile despre serviciile aferente unui cont de plăţi şi comisioanele percepute şi despre sediile şi localizarea bancomatelor. În caz contrar, aceştia vor risca amenzi cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei.