Un aliment de bază, ieftinit cu 20%. Ce arată cele mai recente statistici

A scăzut prețul laptelui cu 20 de procente, conform analizei efectuate de Consiliul Concurenței. Reducerea au fost aplicată ca urmare a implementării acordului voluntar temporar între retaileri și procesatori. 

Laptele s-a ieftinit, în luna iunie Foto: Pixabay.com
Laptele s-a ieftinit, în luna iunie Foto: Pixabay.com

Motivele scăderii prețului laptelui 

Prețul la raft al laptelui proaspăt, de proveniență românească, continuă să înregistreze reduceri, în medie, de peste 20% în luna iunie, ca urmare a implementării acordului voluntar temporar între retaileri și procesatori, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței, scrie Antena3 CNN.ro. 

Autoritatea de concurență a analizat prețurile pentru 90 de produse (sortimente de lapte) de la 21 de procesatori și comercializate de cele mai mari 10 rețele din România.

Diferența de preț dintre mai și iunie 2023 

Inițial, analiza a avut la bază datele valabile pentru 05 mai 2023, iar etapa următoare a inclus informațiile disponibile în data de 12 iunie 2023.

Astfel, în mai, luna în care a fost implementat acordul, prețul laptelui românesc, atât cel de 1,5% grăsime, cât și cel de 3,5%, a scăzut cu 19,89%, iar în iunie, prețul la raft a înregistrat reduceri cu 20,54%.

Acordul dintre retaileri și procesatori: timp de 6 luni 

Acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului laptelui proaspăt de consum a intrat în vigoare la data de 1 mai 2023, pentru o perioadă de șase luni.

La acordul voluntar participă, în prezent, toate marile rețele comerciale și toți procesatorii care îndeplinesc condițiile: să comercializeze lapte proaspăt, românesc care costa peste 7 lei/litru (fără să fie inclus în vreo promoție) la data de 11 aprilie 2023.

Cât ajunsese să coste laptele în supermarket

Luna trecută, litrul de lapte în supermarketuri a ajuns între 8,5 şi peste 10 lei, un nivel dublu faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. Până în ianuarie 2022, preţul laptelui crescuse cu 20% într-un deceniu, iar în ultimul an creşterile de preţ au depăşit cu mult rata inflaţiei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net