Un bărbat a descoperit că are o datorie uriașă la un IFN, deși nu semnase niciun contract pentru vreun împrumut. „Mi se pare foarte ciudat și strigător la cer...”

Ultima actualizare:

În ultimul an, numele a cel puțin 20 de Instituții Financiare Nebancare (IFN-uri) au apărut în dosare de înșelăciune, după ce sute de persoane au descoperit că au credite luate în numele lor, fără să fi semnat vreun contract. Infractorii au exploatat breșele din sistemele de securitate ale acestor instituții și au profitat de legislația permisivă, potrivit unui articol publicat de site-ul de investigații Snoop.ro.

Datorie. Foto: arhiva.
Datorie. Foto: arhiva.

Printre victimele acestui tip de fraudă se numără și Marius (nume schimbat), care a fost prins într-o astfel de situație alarmantă. „Am primit o înștiințare de la Hora Credit că am de plată undeva la 4.000 de lei. Am fost șocat”, povestește el.

Când a sunat la Hora Credit, a aflat că aveau toate datele personale din buletinul său și un contract de creditare în valoare de 3.000 de lei. Când a încercat să obțină o copie a contractului, IFN-ul a refuzat să i-o trimită. Doar avocatul său a avut acces la documentele de la dosar, descoperind că „acel contract nu are absolut nicio semnătură”, potrivit mărturiei lui Marius.

Verificări superficiale și absența protecției

Hora Credit, conform propriului site, este una dintre puținele IFN-uri care solicită atât copia buletinului, cât și o fotografie a persoanei ținând acest document. Însă, în acest caz, măsurile de verificare s-au dovedit insuficiente pentru a preveni frauda. IFN-ul a continuat să încerce recuperarea sumei, trimițând o adresă printr-un executor, iar datoria a crescut la 6.000 de lei. Abia după ce Marius a trimis numărul dosarului penal deschis împotriva infractorilor, IFN-ul a încetat să mai ceară plata.

Din păcate, pagubele nu s-au limitat la această datorie falsă. IFN-ul raportase deja cazul la Biroul de Credit, afectând capacitatea lui Marius de a obține alte împrumuturi. „Din toată situația, dincolo de infractori, mi se pare foarte ciudat și strigător la cer sistemul prin care IFN-ul face verificările”, subliniază el.

Teama persistă și acum

Deși și-a schimbat buletinul, Marius nu s-a eliberat complet de frică. „Trăiesc cu teama că aș putea primi o altă înștiințare de plată. Nu pot să știu dacă cel care a făcut acest credit nu a vândut datele mele și altcuiva. E o frică pe care nu știu cât timp o să o am sau când o să scap de ea”, mărturisește el.

Problema principală rămâne distribuția necontrolată a datelor personale. „Buletinul îl dai și când vrei să schimbi 50 de euro. De atunci am început să fiu foarte atent și să nu-l mai dau decât instituțiilor sau când este absolut necesar”, spune Marius.

Cazul lui Marius este doar unul dintre numeroasele exemple care scot la lumină problemele grave din sistemul de securitate și verificare al IFN-urilor din România. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net