Un bărbat internat cu tromboză venoasă a murit de bronhopneumonie, la Spitalul de Urgenţă "Sfântul Spiridon" din Iaşi

Ultima actualizare:
Medicii i-au greșit diagnosticul pacientului și asta i-a adus moartea
Medicii i-au greșit diagnosticul pacientului și asta i-a adus moartea

Un nou caz de malpraxis cutremură lumea medicală . Un bărbat de 81 de ani a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Spiridon” din Iaşi după o serie de greşeli medicale. La începutul lunii ianuarie omul a fost internat cu diagnosticul „tromboză venoasă profundă”. A murit o lună mai târziu de „bronhopneumonie”, după ce medicii i-au amputat un picior. Cazul a ajuns și la poliţie care face cercetări pentru omor din culpă.

Totul a început pe 3 ianuarie 2019. Atunci Iosif Petraru a fost adus de familie la spital cu dureri crunte la piciorul stâng. Acolo i s-au făcut analize, iar medicul Barkel Mohamad, aflat de gardă în ziua respectivă, i-a pus diagnosticul „tromboză venoasă profundă”. În baza acestei decizii, omul a fost tratat cu Heparină. Însă, în loc să se vadă o îmbunătăţire a stării de sănătate, pacientul a început să se simtă tot mai rău.

Un nou set de analize au arătat o înrăutățire a situației, iar medicii au căutat un alt diagnostic. 

„După administrarea acestui tratament, rezultatele analizelor indicau valori schimbate în rău faţă de cele iniţiale, fapt care i-a determinat pe medici  să afirme că „nu ştiu ce să mai facă pentru că situaţia ii depăşeşte “, se arată în plângerea făcută la Colegiul Medicilor din Iași, de către Corina Muscă, fiica pacientului decedat.

În cazul bătrânului, medicii au mai luat au luat în calcul și varianta unui accident vascular, însă după efectuarea unei tomografii s-a constatat că nu este vorba despre această afecțiune.

Tratament cu somnifere

Fiica pacientului mai arată că tatăl ei a fost supus unui ”tratament defectuos cu calmante, somnifere şi multe alte medicamente pentru care nu s-au efectuat teste de compatibilitate”. Aceste medicamente ar fi dat reacţii adverse, iar omul a fost dus în stare de inconștiență la  „terapie intensivă” din cadrul Secţiei de Cardiologie unde i s-au administrat antibiotice ”deoarece avea febră”.

 În acest timp, piciorul la care acuza dureri când s-a internat s-a umflat iar gamba i s-a necrozat.

Cum s-a descoperit eroarea

Abia după 5 zile de la internare, cazul a ajuns în atenția profesorului Antoniu Petriș, șeful clinicii de Cardiologie de la Spitalul ”Sfântul Spiridon” . Acesta a cerut reluarea examenelor paraclinice. Atunci a constat că diagnosticul stabilit iniţial era greşit şi că ”de fapt avea o „ischemie pe aorta femurală”  se mai arată în plângerea făcută de familie.

Fiica bărbatului spune că medicii evitau să îi dea informații despre probeleme apărute și că a aflat despre eroare de la o infirmieră care ar fi auzit discuții despre acest subiect.

I s-a amputat piciorul

Astfel, pe  9 ianuarie, piciorul stâng al pacientului a fost amputat de la nivelul coapsei, iar starea lui de sănătate a început să se îmbunătățească. A fost mutat la Secția de Chirurgie, însă acolo starea lui s-a agravat. 

După câteva zile, pacientul a ajuns din nou la Terapie Intensivă în stare gravă, cu anemie mare și pneumonie. Bărbatul nu a mai putut fi salvat.

Familia crede că ar putea fi vorba și despre o infecție intraspitalicească postoperatorie.

Pângere la colegiul medicilor

Fiica omului a făcut plângere la Colegiul Medicilor din Iași și solicită ca cei vinovați să fie pedepsiți.

”Aşteptam expertiza de la Colegiul medicilor şi așteptăm rezultatul de la Serviciul de  Medicină Legală.  Însă mi s-a spus că interpretarea analizelor recoltate de legiști durează 4 luni”, a declarat Corina Muscă, fiica pacientului decedat, pentru Click!.

Managerul Spitalului: ”Voi convoca toți actorii care au jucat în această piesă”

Ioan Bârliba, Managerul Spitalului ”Sfântul Spiridon” din Iași spune că nu știa despre acest caz și că familia trebuia să facă mai întâi pângere la spital.

”Ceea ce mi se pare foarte ciudat este că la Secretariatul spitalului pe care îl conduc nu a fost depusă nicio plângere de către aparţinătoarea sau aparţinătorii persoanei decedate. În momentul în care voi primi o plângere din partea unui organ de justiţie, parchet sau procuratur[ sau o notificare din partea Colegiului Medicilor voi declanşa o anchetă internă în care voi convoca toţi actorii care au jucat în această piesă.  Am dispus ca până luni sa-mi fie prezentată foaia de observaţie de la data internării, parcursul pacientului de la momentul stabilirii diagnosticului, diagnosticarea pacientului, gesturile chirurgicale care au fost făcute,  evoluţia pacientului şi aşa mai departe”, a declarat Ioan Bârliba!

Colegiul Medicilor: Ancheta ar putea dura cel puţin 4 luni

Președintele Liviu Orea, președintele Colegiului medicilor din Iași a transmis că plângerea este în analiză, însă procesul este de durată.

„Avem o plângere care a venit la noi la colegiu. Este în analiză. A intrat în comisia de jurisdicţie. Miercuri am discutat această plângere. După ce se adună probele se  propune o măsură care se va trimite comisiei de disciplină. Aceasta este o comisie  independentă de colegiu unde sunt 3 medici independenţi de cei din colegiu şi care pot decide să mai ceară probe sau să ia o decizie.

În principiu, dacă este un singur medic durează mai puţin, dacă sunt mai mulţi medici durează mai mult. Dacă sunt medici de specialităţi diferite se cere expertiză de la fiecare specialitate în parte . De obicei o astfel de anchetă durează, atunci când este vorba despre un singur medic durează 4 luni, iar când este vorba despre mai mulţi medici durează mai mult”, a declarat Liviu Oprea pentru Click!.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a transmis că va solicita şi Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi să facă verificări în acest caz.

Poliţia spune că în cauză se fac verificări pentru ucidere din culpă.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net