Un nou cutremur cu magnitudinea 4,2 s-a produs, în această noapte, în Gorj

Ultima actualizare:

Oltenia continuă să se clatine. Inclusiv noaptea trecută, puţin după ora 3, oamenii au fost treziţi de un cutremur de 4,2 pe Richter, produs la o adâncime de 11 kilometri. Au fost peste 160 de replici în două zile. Oamenii nu își revin din șoc, iar specialiștii nu au explicații pentru ce se întâmplă. 

Oamenii din Gorj au fost treziți, pe la ora 3, de un nou cutremur Foto: Shutterstock
Oamenii din Gorj au fost treziți, pe la ora 3, de un nou cutremur Foto: Shutterstock

Într-o zonă în care de 200 de ani nu a mai avut loc un cutremur puternic, două seisme şi peste 160 de replici lovesc într-un interval de doar 24 de ore. 

Cutremurul s-a simțit și în Serbia și Ungaria

Gorjul a fost cel mai afectat judeţ. 20 de case, 15 blocuri, 2 biserici şi 7 sedii de instituţii au fost avariate. Printre ele, clădirile primăriei şi prefecturii sau mănăstirea Tismana, unde turla este în pericol de prăbuşire.

6 maşini au fost avariate. Fisuri ale imobilelor şi elemente de construcţie desprinse au fost semnalate şi în Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea. Au căzut stânci pe Defileul Jiului, iar drumarii au fost nevoiţi să intervină. Undele s-au simţit până în Serbia şi Ungaria. 

Cutremurul de 5,7 înregistrat zilele trecute în Gorj a avut 200 de replici

Cutremurul de marți, 14 februarie, a avut peste 200 de replici. Acesta s-a resimțit destul de puternic în numeroase județe. De altfel, seismul a fost înregistrat la adâncimea de 6,3 km. Conform Institutului de Fizică a Pământului, regiunea în care cele două seisme s-au desfășurat are o activitate slab-moderată. Astfel, cutremurele de peste 5 grade pe Richter au fost foarte rare. De altfel, ultimul cutremur cu o magnitudine de peste 5 grade a avut loc în anul 1943. Totuși în zonă a fost acumulat un anumit stres tectonic, au explicat specialiștii.

Semne pe care nu te prea poți baza

Sunt semne care sunt interpretate ca prevestind un mare cutremur, cum ar fi animalele agitate, replici multe de mică magnitudine sau creșterea concentrației de radon. De cele mai multe ori aceste semne nu sunt urmate de un cutremur devastator.

Mulți geologi spun că este aproape imposibil să fie prognozat un cutremur mare, fiindcă sunt multe lucruri de analizat și, deși mișcările plăcilor tectonice sunt lente și de durată, cutremurul se declanșează rapid, ruperea se produce instant și undele de șoc se propagă foarte repede. Cutremurele se declanșează brusc și pot dura și sub 30 de secunde. Cele mai lungi pot dura și trei minute, dar sunt cazuri rare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (30) jpg
suflet pixabay jpg
Boieri fanarioţi călare şi o trăsură cu o familie de boieri de prim rang; desen de Chevalier Auguste de Henikstein
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net