Un nou cutremur în Vrancea. Alte opt seisme au avut loc în luna iunie
Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter s-a produs miercuri, la ora locală 1:39, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.
Seismul a avut loc la o adâncime de 140 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 61 km est de Braşov, 71 km nord-est de Ploieşti, 121 km sud de Bacău, 125 km nord de Bucureşti, 129 km vest de Brăila, 130 km vest de Galaţi, 141 km nord de Piteşti, 176 km est de Sibiu, 190 km nord de Ruse şi 203 km sud-vest de Iaşi, a informat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Un seism de 5,2 grade Richter, cel mai puternic din luna iunie
De la începutul lunii iunie au fost înregistrate, în România, opt cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,4 şi 3.7 grade pe scara Richter. Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs pe 31 ianuarie, în județul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri și a avut o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter.
Zone seismice în care se produc exclusiv cutremure de suprafaţă
Alte zone seismice, unde se produc exclusiv cutremure de suprafaţă, între 5 şi 35 km adâncime şi la distanţe mai mari de timp: BANAT, FĂGĂRAŞ -CÂMPULUNG, CRIŞANA, MARAMUREŞ, TRANSILVANIA, DOBROGEA DE NORD. De pildă, în zona Făgăraş -Câmpulung, seismele majore se produc o dată la 85 -100 de ani, iar ultimul s-a produs în 1916, a avut magnitudinea 6,5 pe Richter, când în zonă s-a modificat relieful (a dispărut un deal) pentru că intensitatea a fost IX (din XII) pe Mercalli. Se mai produc cutremure mici în Oltenia şi Bucovina. (Statistică Institutul Național pentru Fizica Pământului -INFP)