Un nou dosar Colectiv. E anchetat modul cum au fost tratați răniții
Ancheta în cazul incendiului mortal din clubul Colectiv se extinde și la personalul medical. Procurorii dau astfel curs nemulțumirii a zeci de familii distruse în urma tragediei din 30 octombrie 2015, care au reclamat starea precară a spitalelor interne unde au fost tratați tinerii arși.
Medicii, managerii de spitale, Ministerul Sănătății, toate organismele responsabile de tratamentul răniților din Colectiv sunt acum suspectați de lipsă de profesionalism. Slaba pregătire a unităților spitalicești au dus la decesul a zeci de tineri internați în urma incendiului din Colectiv. Procurorii Parchetului General și-au extins cercetările și asupra actului medical de care au beneficiat tinerii arși, scrie realitatea.net.
Familiile celor decedați au reproșat intervenția firavă în seara incendiului, dotarea slabă a spitalelor, dar și refuzul autorităților de a recunoaște că sunt depășite de situație. Toți acești factori au redus considerabil șansele la viață ale pacienților. Încă din luna ianuarie a acestui an, ancheta preliminară a procurorilor scotea la iveală o serie de abateri grave de la protocolul unei intervenții de urgență. Autoritățile medicale nu au cerut la timp ajutorul statelor europene care aveau condiții decente de spitalizare și au ascuns adevăratele posibilități ale unităților medicale de la noi.
Spitalele în care au ajuns răniții au fost adevărate focare de infecții, ancheta demonstrând că o parte din cei internați aici au pierit din cauza infecțiilor nosocomiale. Deși li s-a cerut insistent să-i transfere pe pacienți în străinătate, șefii spitalelor s-au opus solicitărilor venite din partea familiilor. Când medicii și-au rescunoscut limitele, transferul a fost imposibil din cauza stării de sănătate grave a celor internați.
Nu mai puțin de 64 de oameni și-au pierdut viața în urma incendiului din clubul Colectiv. În urma dosarului penal preluat de Parchetul General au fost puși sub acuzare cei trei patroni ai clubului: Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea. Acum ei sunt cercetați sub control judiciar, după ce au fost în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu.Daniela Ioana Niţă şi Cristian Mihai Niţă, precum şi artificierul Viorel Zaharia sunt şi ei urmăriţi penal. Cei doi pompieri, George Matei şi Antonina Radu, acuzaţi că au verificat Clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa normelor PSI, sunt în arest preventiv. De asemenea, ei au fost deja trimişi în judecată, însă dosarul a fost întors pe masa procurorilor de magistraţii Curţii Militare de Apel Bucureşti.