Un oltean face cea mai bună pizza napoletana din Madrid

Ultima actualizare:
Un produs delicios
Un produs delicios

A plecat din ţară la 20 de ani şi a spălat vase la un res­taurant cu specific italienesc din Madrid. Treptat, olteanul Cristian Ogea a învăţat să prepare aluatul pentru pizza, iar profesor i-a fost fiica patronului, care i-a devenit, între timp, soţie. Împreună cu italianca, românul duce mai departe tradiţia restaurantului Luna Rossa, deschis de socrul său în 1994.

Pasionat de biologie, Cristian Ogea, din Morunglav (Olt), visa să lucreze într-un laborator de cercetare, dar viaţa l-a dus în Spania, la Madrid, în căutarea unui trai decent. Primul loc de muncă a fost restaurantul Luna Rossa, pe care astăzi îl administrează alături de soţia sa, italianca Anna, în capitala Spaniei. 

A plecat de la spălat vase, însă a învăţat să facă pizza potrivit tradiţiei din sudul Italiei şi a dezvoltat propria metodă de fermentare a aluatului, iar rezultatul a fost apreciat de criticii culinari din toată lumea. Olteanul n-a avut timp să urmeze cursurile unei şcoli adevărate în domeniu, dar examenele dure au tot fost date în faţa clienţilor, care ştiu ce înseamnă o pizza napoletana şi care nu acceptă uşor greşelile. Fiica patronului, care se ocupă de administrarea restaurantului şi care între timp i-a devenit soţie, a fost cel mai aspru profesor.

„M-am perfecţionat la locul de muncă. Am avut posibilitatea să cunosc foarte mulţi pizzeri şi foarte mulţi ospătari. De altfel, merg frecvent în sudul Italiei, ca să-mi perfecţionez tehnica. Fur meserie, da, sunt un hoţ de meserii. O şcoală de pizzerie n-am putut să urmez, n-am avut timp, dar soţia, care este din Napoli, m-a ajutat foarte mult să progresez”, povesteşte Ogea (33 de ani) pentru “Weekend Adevărul”. Restaurantul Luna Rossa, premiat de Ambasada Italiei în Spania, e frecventat de italieni celebri care ajung la Madrid, dar şi de personalităţi spaniole. Localul a fost fondat în 1994 de Giuseppe Zucchini, iar din 1999 e administrat de fiicele italianului, Anna Carla (soţia lui Cristian) şi Simona. „În prezent folosim un proces perfecţionat de mine, ce constă în fermentarea aluatului şi maturizarea lui între 48-72 ore, cu o temperatură constantă şi controlată, la care se adaugă o dublă fermentare“, adaugă românul. Bloggerii care trec pragul localului clasează pizza napoletana făcută de Cristian în “Top 3” din afara Italiei.

Click! spune

Deşi financiar totul merge bine, olteanul speră să se întoarcă în România. Are în plan să deschidă un restaurant cu specific italian, cel mai probabil la Craiova. Nunta a organizat-o, de altfel, anul trecut, în comuna natală.

Acesta e secretul pizzei napoletane

Românul dezvăluie reţeta produsului atât de căutat. 


    Un produs deliciosFoto: Arhivă personală
Un produs deliciosFoto: Arhivă personală

“Totul începe de la cum faci focul în cuptor, ce temperatură ai, ce lemn foloseşti, cum pregăteşti. Folosesc temperaturi foarte mari în cuptor, peste 430 -450˚C. În schimb, alţii, care folosesc temperaturi de 300˚C, au alt rezultat. La 300˚C se usucă aluatul, la peste 430˚C nu are timp să stea în cuptor, fiindcă se coace în 30-40 de secunde. La temperaturi mici se usucă, se numeşte «biscottare», de la biscuit, se face crocantă, cam cum ar fi prin România“, explică pizzerul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net