Un profesor de țară protestează de opt zile pentru elevii săi. A fost ignorat de autorități
Aurel Dascălu, de 37 de ani, este profesor de țară unde predă Limba română. De opt zile protestează în fața Ministerului Educației, dar autoritățile nu l-au băgat în seamnă. Mai mult, Poliția i-a dat o amendă pentru tulburarea ordinii publice.
Un profesor de ţară se luptă pentru elevii săi. Aurel Dascălu (37 de ani) protestează de opt zile în fața Ministerului Educației. Nu vrea demisia ministrului, ci să se renunţe la măsura comasării a două clase unde el predă Limba română și Matematică. Profu a primit amendă, de 200 de lei, pentru tulburarea liniştii publice.
Cine este Aurel Dascălu și de ce protestează
Aurel Dascălu (37 ani) predă Limba română şi Matematică în două şcoli din mediul rural din judeţul Olt, scrie adevarul.ro. La una dintre acestea, din satul Alunişu, comuna Spineni, se învaţă de ani buni în sistem simultan, din cauza scăderii numărului de elevi. În schimb, la Poboru, o şcoală tot din nordul judeţului, cea mai mare (are 160 de elevi) din zonă, din acest an s-a pus problema comasării primelor două clase, a V-a şi a VI-a.
În clasa a V-a sunt 16 elevi, în clasa a VI-a au rămas şase (dintre care un elev cu cerinţe educaţionale speciale - CES) şi ar urma să mai vină doi. Conducerea şcolii nu a mai primit din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt avizul pentru funcţionarea clasei a VI-a sub efectiv, iar părinţii au aflat în prima zi de şcoală că elevii celor două clase vor învăţa simultan, precizează adevarul.ro. O parte au ameninţat că-şi vor retrage copiii şi-i vor înmatricula la şcoli din oraşul Scorniceşti, aflat la câţiva kilometri.
Profesorul este ignorat de Ministerul Educației
Profesorul a depus memorii în care a prezentat situaţia şi a așteptat răspunsuri timp de o săptămână în fața Ministerului Educației. Pentru a putea protesta a cerut concediu fără plată, scrie adevarul.ro.
În cea de-a doua zi de protest a avut o discuţie cu secretarul de stat Florian Lixandru, cel care i-a dat speranţe că problema pe care o ridică are soluţii. „Mi-a spus că se va relua procedura, să înaintăm din nou documentele către IŞJ, după care n-a mai fost valabil“, a spus profesorul, pentru adevarul.ro.
De atunci, l-au mai întrebat de sănătate jandarmii, poliţiştii locali, personalul de pază din cadrul ministerului, un consilier. Luni, 18 septembrie 2018, a primit chiar şi o amendă de 200 lei pentru că a tulburat liniştea zonei strigându-şi nemulţumirile în portavoce.
Aurel Dascălu a încercat să obţină audienţă la primul ministru, dar fără succes. A vrut să protesteze în Piața Victoriei, la Guvern, dar nu a primit aprobare. ”Dacă n-a reuşit să se întâlnească la nivel înalt, cu Junker, ce speranţe să-mi fac eu“, a spus Dascălu, citat de adevarul.ro.
”Nu e vorba despre mine aici, pentru că eu am catedra asigurată cât vor exista cele două şcoli la care predau, în timp ce alţi colegi au ore în trei sau mai multe şcoli. Însă, nu e normal ce se întâmplă cu aceşti copii. Când au protestat ultima dată profesorii, pentru altceva decât salarii?“, se întreabă profesorul, dezamăgit că nu a putut obţine soluţia dorită.
La Ministerul Educaţiei încă nu s-a găsit un răspuns la problema ridicată de profesorul oltean, dar „domnul profesor va primi un răspuns în termenul legal“, a menţionat un reprezentant al ministerului, precizând totodată că „se caută soluţii“.