Un român trăieşte în munţi cu o haită de husky. „Am renunţat la viaţa de la oraş pentru adevărata libertate”

Un român a renunţat la viaţa de la oraş pentru a trăi alături de haita sa de câini în Vadu Dobrii, unul dintre cele mai izolate sate din România. Aflată la 50 km de Hunedoara, în vârf de munte, aşezarea mai numără acum doar 10-12 locuitori, arată adevarul.ro.

Dan Sabău,  alături de haita sa,  în gospodărie
Dan Sabău, alături de haita sa, în gospodărie

În timpul iernii, viscolul loveşte aprig Vadu Dobrii, un sat hunedorean cu zeci de case vechi din lemn, din care doar câteva au rămas locuite.

Uneori, drumurile de pământ ce urcă spre locul retras din munţi, cunoscut în trecut pentru minele de fier şi exploatările forestiere, sunt blocate de nămeţi şi devin impracticabile. 

Aşa arată  cătunul  Vadu Dobrii
Aşa arată cătunul Vadu Dobrii

În satul aproape pustiu, omul care se bucură cel mai mult de venirea iernii este Dan Sabău, stăpânul unei haite de câini husky.

„M-am mutat aici în urmă cu patru ani, din Deva, împreună cu Thea şi Thor, câinii mei. Am vrut să se bucure de aceste locuri. Am renunţat la viaţa de la oraş pentru adevărata libertate, pe care am găsit-o aici, în munţi”, dezvăluie Dan. Pasionat de călătorii în natură, fostul alpinist a cumpărat o casă bătrânească în Vadu Dobrii.

Casa lui  Dan Sabău
Casa lui Dan Sabău

Până a se stabili în satul din inima munţilor, el a vizitat aceste locuri în timpul unor călătorii cu bicicleta. Între timp, familia sa de câini s-a transformat într-o adevărată haită, cu şase adulţi şi cinci pui. Dan are grijă de ei în mica sa gospodărie, pe care n-a mai părăsit-o decât rareori în ultimii ani.

Alpinistul creşte iepuri într-un ţarc, are o livadă de meri şi uneori coace pâine într-un cuptor vechi din curte. Cea mai mare parte a timpului îi este ocupată însă de îngrijirea haitei sale. Înainte de venirea iernii, drumurile rele de munte sunt cea mai mare problemă a localnicilor.

„Am făcut petiţii, împreună cu ceilalţi oameni din sat, pentru ca măcar unul dintre drumuri să fie modernizat, ca să se poată circula pe el în orice anotimp”, spune proprietarul animalelor de companie.

Puii -  ghemotoace  de blană
Puii - ghemotoace de blană

Când omătul se aşterne peste sat, Dan îşi înhamă câinii la sanie şi pleacă prin pădurile cutreierate de sălbăticiuni, pe drumurile care leagă aşezarea de celelalte sate din Ţinutul Pădurenilor.

Ca să se mute în Vadu Dobrii, el a renunţat la serviciu. Iarna, fostul alpinist îi invită pe oaspeţii satului să se plimbe cu sania trasă de câini, în decorul de poveste al pădurilor din Munţii Poiana Ruscă.

„Sunt lupi şi urşi în zonă. Recent, lupii i-au ucis un câine  unui vecin, la marginea satului. De obicei, pe zăpadă vedem doar urmele animalelor sălbatice”, povesteşte Dan Sabău.

Iarna, câinii  sunt înhămaţi  la sanie
Iarna, câinii sunt înhămaţi la sanie

O rasă care necesită multă atenţie

Câinele din rasa Husky siberian are talie medie şi blana deasă. Agil, inteligent şi prietenos, patrupedul face parte din grupul câinilor de muncă.

Siberianul se distinge printr-o coadă stufoasă, ca de vulpe. Câinii Husky pot căra încărcături uşoare, la o viteză moderată, pe distanţe lungi.

„Făcând parte dintr-o rasă de muncă, animalele au nevoie de multă mişcare în natură. Sunt câini de haită, deci nu le place singurătatea. Au un instinct de vânătoare foarte puternic, aşa că atenţie la pisici, găini, iepuri, oi şi capre!”, afirmă bărbatul.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net