Satul din România cucerit complet de natură. Nu mai are niciun locuitor

Ultima actualizare:

În România ultimelor decenii a apărut tot mai des fenomenul depopulării. Există, din păcate, zeci de sate părăsite, cucerite de natură şi în care doar ­ruinele unor case în care odinioară răsunau râsetele copiilor mai amintesc de prezenţa omului pe acele meleaguri. Un exemplu în acel sens este satul Curpenii Silvaşului.

Fotoreporterul hunedorean Lucian Ignat a surprins imagini inedite în Curpenii Silvaşului
Fotoreporterul hunedorean Lucian Ignat a surprins imagini inedite în Curpenii Silvaşului

Părăsit complet de mai multe decenii, el pare mai mult a decor de film istoric fantastic, în care exploratorii descoperă ruinele unor vestigii de mult dispărute.

Situat în Munţii Poiana Ruscăi, satul aparţine comunei Topliţa, aflată la 25 de kilometri de Hunedoara, după cum informează adevarul.ro.

Numele ciudat i-a rămas pe câteva hărţi digitale, chiar dacă la recensămintele din ultimele decenii cătunul ascuns de păduri de mesteacăn şi fag, de vegetaţie abundentă, de curpeni (plante agăţătoare) a fost declarat fără niciun locuitor. Fotografiile au fost realizate de hunedoreanul Lucian Ignat, care le-a împărtăşit tuturor.

De altfel, aceasta e una dintre marile probleme ale României: depopularea.

Biserica abandonată din sat. FOTO: Lucian Ignat
Biserica abandonată din sat. FOTO: Lucian Ignat

În ultimul an, România a pierdut peste 100.000 de locuitori, iar fenomenul de îmbătrânire demografică e tot mai accentuat. Sunt cele mai recente date ale Institutul Naţional de Statistică.

Extrem de îngrijorătoare sunt calculele specialiştilor care arată că ţara noastră ar putea număra în 2060 doar 12,5 milioane de locuitori.

Potrivit datelor statistice, populaţia după domiciliu la 1 iulie 2022 era de 21,943 milioane de persoane, cu 100.000 mai puţine faţă de 1 iulie 2021.

Printre acestea sunt foarte mulţi români care muncesc de ani de zile peste hotare. În realitate, românii care populează cu adevărat ţara sunt puţin peste 19 milioane. Nu numai că suntem din ce în ce mai puţini, dar România devine din ce în ce mai bătrână.

De altfel, cei mai mulţi locuitori au peste 50 de ani, iar datele statistice arată că populaţia vârstnică de 65 ani şi peste o depăşeşte pe cea tânără cu vârstă între 0 şi 14 ani cu 672.000 persoane.

Concluzia este că România cunoaşte o îmbătrânire demografică accentuată. Spre deosebire de România, alte ţări care au observat o scădere a populaţiei au luat rapid măsuri, cum este cazul Irlandei care a găsit soluţii de aducere acasă a celor plecaţi, repopulând zonele din jurul marilor oraşe.

Copacii au crescut printre dărâmături. FOTO: Lucian Ignat
Copacii au crescut printre dărâmături. FOTO: Lucian Ignat

În plus, natalitatea din România e în scădere. De la lună la lună se nasc tot mai puţini copii, iar diferenţele de la un an la altul cresc considerabil.

De exemplu, în luna iunie 2022 s-au născut cu 1.353 de copii mai puţin faţă de luna iunie din 2021. Din păcate, numărul de persoane decedate este mai mare decât cel al nou-născuţilor.

De altfel, recensământul din 2022 a arătat că România a ”pierdut” în zece ani de la recensământul din 2011 un milion de români.

150 de cătune cu sub 10 oameni

În ceea ce priveşte viaţa la sat, aici situaţia este dramatică. Sunt cel puţin 150 de cătune unde populaţia este sub zece locuitori.

În România există localităţi cu unul sau doi locuitori sau complet pustii, fără locuitori, din care au mai rămas doar nişte case în degradare.

Din păcate, fenomenul de depopulare a statelor, în special a celor de la munte, este de necontrolat şi ireversibil.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net