Una dintre cele mai frumoase cetăți medievale din România se prăbușește. Autoritățile își aruncă vina

Un zid al Cetăţii Şoimoş s-a prăbuşit și numai norocul a făcut ca în acel moment nimeni să nu se afle prin preajmă, altfel urmările ar fi putut fi dintre cele mai grave. Întâmplare a fost povestită pe facebook de președintele CJ Arad administratorii monumentului, o cetate medievală dintre cele mai frumoase din țară. Turiștii sunt avertizați să nu se apropie de ruine. Autorităţile locale din oraşul Lipova se ceartă între ele și aruncă pisica în ograda celuilalt privind responsabilitatea reabilitării cetății.

Sursă foto: Facebook/Cetatea Șoimoș
Sursă foto: Facebook/Cetatea Șoimoș

20 de ani de promisiuni pentru reabilitarea Cetății Şoimoş

Anunţul privind prăbuşirea zidului a fost făcut de vicepreşedintele CJ Arad, Ionel Bulbuc, pe contul său de Facebook. În postare, Bulbuc arată că responsabilitatea pentru incident aparţine Primăriei Lipova, care are în proprietate obiectivul.

"Nu mai bine ne-aţi fi lăsat-o nouă, Consiliului Judeţean, să ne ocupăm de Cetate, domnilor de la Lipova, să putem dezvolta o zonă frumoasă la Şoimoş, cum am făcut la Căsoaia sau la Ghioroc?", a întrebat Ionel Bulbuc în postare.

Promisiuni pentru reabilitarea obiectivului au fost făcute de-a lungul ultimelor două decenii atât de Primăria Lipova, cât şi de Consiliul Judeţean (CJ) Arad.

Primarul din Lipova spune altceva

Primarul oraşului Lipova, Florin Pera, a declarat că cetatea a fost dată în administrarea CJ timp de un deceniu, tocmai pentru a fi reabilitată, fiind luată înapoi în 2020, pentru că nu s-a pus în practică niciun proiect.

„Cetatea a fost dată în administrare Consiliul Judeţean timp de aproximativ zece ani tocmai pentru reabilitare, însă având în vedere că nu s-a întâmplat nimic în tot acest timp, am preluat-o din septembrie 2020, cu intenţia de a accesa noi fonduri europene. Din păcate, programele de finanţare actuale nu prevăd alocarea unei sume atât de mari cât ar fi nevoie la Şoimoş, unde estimăm costuri de 40 de milioane de euro pentru un proiect de reconstruire a 80% din vechea cetate.

Ar fi refăcută inclusiv sala tronului, am avea spaţii de expoziţie şi săli de conferinţe iar cetatea ar deveni o atracţie turistică a zonei", a spus primarul citat de presa locală.

El a adăugat că obiectivul a fost trecut în strategia locală de dezvoltare şi se lucrează că introducerea acestuia pe lista Institutului Naţional al Patrimoniului, pentru ca ulterior să poată fi obţinute mai uşor finanţări.

Autoritățile sfătuiesc turiştii să fie prudenţi şi să nu se mai apropie foarte mult de ruine.

Vom instala în următoarea perioadă inclusiv plăcuţe de avertizare, pentru a se evita accidentările", a spus Florin Pera.

Istoria Cetății Şoimoş, una dintre cele mai frumoase cetăţi medievale din ţară

Cetatea Şoimoş se află la limita de nord-est a satului Şoimoş, astăzi parte a oraşului Lipova, pe malul drept al Mureşului, pe dealul Cioaca Tăutului.

Construită după primele invazii ale tătarilor în zonă, a fost atestată documentar din anul 1278 şi se află pe lista monumentelor istorice.

Numele cetăţii este pus pe seama unei activităţi care i-ar fi adus faima în evul mediu - creşterea şoimilor.

Cetatea a fost construită de o familie nobiliară. Începând cu a doua jumătate a secolului al XV-lea, a fost donată succesiv până a ajuns în posesia lui Ioan de Hunedoara (1446).

De la 1471, o stăpânesc Nicolae şi Iacob Bánffy, cel dintâi fiind comite de Arad. La 1487, a fost confiscată de la Bánffy-eştii căzuţi în necredinţă faţă de rege. A aparţinut apoi lui Ioan Corvin, fiul natural al regelui, de la văduva căruia, Beatrix de Frangepan, prin căsătorie, a ajuns la Gheorghe de Brandenburg, potrivit site-ului www.cetatesoimos.ro.

Reşedinţă pentru regina Isabela şi fiul ei, Ioan Sigismund Szapolya, Cetatea Şoimoş a jucat un rol important în istorie şi este un exemplu remarcabil de arhitectură medievală.

În iunie 1515, după ocuparea Lipovei, cetatea a fost asediată de către cruciaţii lui Gheorghe Doja. După înfrângerea răsculaţilor de sub zidurile Timişoarei, voievodul Transilvaniei, Ioan Zápolya a ocupat-o împreună cu alte fortificaţii de pe valea Mureşului.

La mijlocul secolului al XVI-lea a devenit rezidenţă princiară pentru văduva lui Ioan Zapolya, Izabella. În urma evoluţiilor politice, a fost cedată trupelor lui Andrei Báthory, care reprezenta autoritatea regelui Ferdinand de Habsburg, în anul 1551.

A fost ocupată de turci în 1552, eliberată în 1595, apoi cedată turcilor de către principele Gabriel Bethlen, rămânând în posesia lor până în martie 1688, arată sursa amintită.

În 1788, a fost părăsită oficial şi supusă demolărilor, iar din secolul al XIX-lea a intrat pe lista monumentelor protejate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Halep Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
meteosat 193760 1280 jpg
drum expres piatra neamt bacau jpg
Bărbat mort în timp ce construia o bombă în casă  FOTO gds jpg
raisa fetita ucisa jpg
UE 1 jpg
mancare de pui cu cartofi reteta spaniola 580x400 jpeg
mancare hotel jpg
str franceza odinioara jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net