Unde este singura biserică ctitorită de haiduci în România. Ce spune parohul, ce zic legendele

La 80 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, în satul Gorunești se află singura biserică din România ctitorită de haiduci. Cum au ajuns acești justițiari care luau de la bogați și dădeau la săraci să ridice o biserică? Legenda spune că haiducii au ridicat lăcașul de cult după ce au aflat că boierul pe care îl prădaseră dorea să facă fapte bune cu banii

Biserica ctitorită de haiduci în Gorunești
Biserica ctitorită de haiduci în localitatea vâlceană Gorunești. Foto Carina Tataranu

Gorunești este unul dintre cele nouă sate ale orașului vâlcean Bălcești, o localitate cu aproape 5000 de locuitori, situată în sud vestul județului, la granița cu Olt și Dolj. Biserica din Gorunești face parte din istoria locurilor și acum este părăsită dar legenda ei aduce parfum de aventură, noblețe și vremuri vechi.  

Credincioși amintirilor purtate pe aripi de legendă din generație în generație, localnicii au purtat slujbe în biserica Gorunești până în anii 1980. În lăcașul de cult fără lumină și căldură, mulți dintre credincioși au intrat în pielea aventurierilor de odinioară, acum pictați pe pereți, care luau de la bogați pentru a da la săraci.

Biserica Gorunești
Biserica din Gorunești a fost părăsită în anii 80. Foto: facebook Parohia Gorunești

Legenda bisericii haiducești din Gorunești 

„Conform legendelor transmise din generație în generație, haiducii au prădat curtea boierească de aici și, descoperind o sumă de bani, au vrut să o ia, dar boierul le-a spus că banii sunt pentru construirea unei biserici. Și așa, haiducii împreună cu boierul și cu locuitorii acestui cătun au construit această biserică, în jurul anului 1791.  

În anul 1795 se pare că ea a fost sfințită, la sfințirea ei participând ierarhul locului și haiducii care, stând pe acel deal, la finalul slujbei, au slobozit în aer puștile”, a povestit parcă retrăind legenda, preotul paroh Marian Bădulescu, citat de Agerpres.  

Haiducii pictați în biserică 

„În fresca bisericii sunt pe de o parte pictați protopopul Cârstea împreună cu alți preoți de aici, 11 la număr, iar pe cealaltă parte sunt haiducii care țin practic biserica”, a precizat parohul conform sursei citate. Acesta se luptă împreună cu autoritățile locale pentru restaurarea lăcașului de cult cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului.  

Descrierea bisericii haiducești din Gorunești  

Biserica Gorunești are hramurile „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” și „Sf. Ioan Botezătorul”. Lăcașul de cult păstrează fresca originală – interioară și exterioară. Aceasta include o scenă a „Judecății de Apoi” foarte asemănătoare cu cea pictată la Mănăstirea Cozia. 

După cum povestesc istoricii, după ce a fost ridicată, biserica a fost integrată în complexul boieresc din zonă și a servit și ca turn de apărare, fiind situată pe o culme de deal care supraveghea singura cale de intrare în sat.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
Impozit - calcule - facturi - FOTO Shutterstock
carmen harra jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net