UPDATE: OUG privind ieftinirea alimentelor, adoptată. Ciolacu: Ajutăm la creșterea puterii de cumpărare

Ultima actualizare:

Update 13:05 Ordonanța de urgență privind ieftinirea alimentelor a fost adoptată. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că prin măsura de ieftinire a celor 14 alimente de bază Guvernul ajută la creşterea puterii de cumpărare pentru toţi românii. 

„Prin adoptarea acestui act normativ, guvernul rezolvă una dintre principalele probleme cu care se confruntă românii, și anume creșterea prețurilor la alimentele de bază. Luăm această măsură pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii, care au fost cei mai afectați de inflație”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu. 

„Pentru o perioadă de trei luni, cotele de adaos comercial pentru produsele prevăzute în anexă vor fi limitate”, a mai arătat ministrul Agriculturii.

”Nu putem spera să avem alimente mai bune, la prețuri decente, doar limitând temporar adaos-urile comerciale. Trebuie să susținem creșterea producției și a procesării. De aceea, împreună cu colegii mei aprobăm astăzi și o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele românești producătoare de alimente, care fac investiții în unitățile de procesare. De fapt, concretizăm viziunea noastră despre productivism și patriotism economic”, a spus și premierul Marcel Ciolacu.

Știre inițială:

Guvernul condus de Marcel Ciolacu s-a întrunit în ședință în această dimineață pentru a discuta proiectul de ordonanţă de urgenţă privind ieftinirea unor alimente. Este vorba despre plafonarea temporară a prețului la 14 alimente de bază. Ședința de guvern a început.

alimente pexels jpg

Azi aprobăm ordonanța de urgență care introduce mecanismul prin care stopăm creșterea prețului la alimentele de bază. Este prima țintă importantă enunțată și asumată de acest guvern”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern.

„În acest fel contribuim de fapt la creșterea puterii de cumpărare pentru toți românii”, a mai spus Ciolacu.

14 alimente vor avea prețurile plafonate

Proiectul de odonanță de urgență privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare prevede că adaosul comercial practicat de procesator la produsele vizate poate fi de maximum 20%, faţă de costul de producţie, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare.

Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5%, faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale. Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry poate fi de maximum 20%, faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele prevăzute în Legea nr. 81/2022.

De asemenea, proiectul stipulează că prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării în vigoare.

Produsele vizate în ordonanță sunt:

Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități

Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%

Brânză telemea din lapte de vacă vrac

Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

Făină albă de grâu ”000” 1 Kg

Mălai 1 kg

Ouă de găină calibrul M 10 buc.

Ulei de floarea-soarelui 1L

Carne proaspătă pui

Carne proaspătă porc

Legume proaspete vrac

Fructe proaspete vrac

Cartofi proaspeți albi vrac

Zahăr alb tos 1 Kg

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net