Vaccinul antiCovid-19 rezistă doar 17 zile și trebuie ținut la minus 80 de grade, în gheață carbonică
Vaccinul antiCovid-19 este special față de alte vaccinuri de pe piață. Acesta nu va putea fi făcut de medicii de familie, pentru că are nevoie de condiții speciale. Rezistă doar 17 zile și trebuie ținut la minus 80 de grade, în ambalaj cu gheață carbonică.
”Va fi nevoie de centre de vaccinare, nu poate fi făcut la medicul de familie”, este anunțul făcut de Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.
Motivul? Vaccinul antiCovid-19 necesită o logistică extraordinară, deoarece trebuie transportat și păstrat în condiții foarte stricte: de la producere până la administrare nu pot trece mai mult de 17 zile.
„Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienții cu comorbidități - este un drum care trebuie urmat și o organizare logistică care trebuie făcută. Aș vrea să-l rog pe domnul Tătaru, decât să anunțe aceste termene – nu știu de ce tocmai decembrie va fi luna când acest vaccin va fi disponibil în România - să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct”, a spus Rafila la Digi24.
Acesta atrage atenția că vaccinul necesită organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare.
Alexandru Rafila:”Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional”
”Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare. Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, a adăugat Rafila.
Potrivit specialistului OMS, vaccinarea pentru coronavirus este cea mai mare provocare din punct de vedere al organizării probabil de după al Doilea Război Mondial, iar costurile în SUA sunt estimate la cel puțin 10 miliarde de dolari.
Citește și: