Vaccinul AstraZeneca va avea un prospect actualizat cu noile efecte adverse. Ce trebuie să știm
Vaccinul AstraZeneca va avea un prospect actualizat cu noile efecte adverse, a decis Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) în ședința extraordinară care a avut loc joi, 18 martie. În cadrul aceleiași întruniri, experții au decis că serul produs de compania anglo-suedeză este sigur și eficient în prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.
Agenția Europeană a Medicamentului a dat undă verde vaccinării cu AstraZeneca, după ce mai multe țări europene, printre care Germania, Italia și Spania, au suspendat temporar imunizarea cu acest ser. Motivul a fost strâns legat de apariția unor efecte adverse severe și anume formarea de cheaguri de sânge în cazul anumitor pacienți imunizați.
Însă, deși recomandă reutilizarea vaccinului produs de compania anglo-suedeză, EMA anunță un nou prospect, care va cuprinde și informații cu privire la riscurile apariției trombozei.
Vaccinul AstraZeneca, sigur și eficient a decis EMA
Vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca nu este asociat cu un risc general crescut de tulburări de coagulare a sângelui, a decis Agenția Europeană a Medicamentului în urma ședinței extraordinare care a avut loc joi, 18 martie. Se pare că au fost înregistrate cazuri foarte rare când s-au format cheaguri de sânge neobișnuite însoțite de niveluri scăzute de trombocite din sânge (componente care ajută sângele să se coaguleze) după vaccinare, motiv pentru care nu se poate spune că serul a fost principalul vinovat. Specialiștii au ajuns la concluzia că beneficiile vaccinului în prevenirea Covid-19 depășesc riscurile de reacții adverse. Însă, dacă la pacienții care au făcut vaccinul AstraZeneca apare oricare dintre reacțiile de mai jos, ei trebuie să ceară asistență medicală imediat și să menționeze că au fost vaccinați.
Iată ce informații va conține noul prospect al vaccinului AstraZeneca:
- senzație de respirație greoaie;
- durere în piept sau stomac;
- umflături sau senzație de rece într-un braț sau picior;
- dureri de cap severe sau agravante;
- vedere încețoșată după vaccinare;
- sângerări persistente;
- multiple vânătăi mici;
- pete roșiatice sau purpurii sau vezicule de sânge sub piele.
Joi, 18 martie, Comitetul de experți pentru siguranța medicamentului de la Agenția Europeană a Medicamentului a ajuns la concluzia că vaccinul de la AstraZeneca este unul sigur și eficient. Totuși, reprezentanții EMA au spus că nu pot exclude o legătură dintre vaccin și formarea de cheaguri de sânge.
CITEȘTE ȘI: Pașaportul Covid, pe ultima sută de metri. Ce este și ce informații conține certificatul verde digital