Valoarea cardurilor sociale se reduce la jumătate, a decis Guvernul. Cine sunt românii care pierd bani

Valorile voucherelor sociale de sănătate pentru beneficiari vor fi reduse la jumătate. Recent, Guvernul a dat vești bune: persoanele singure și familiile cu venituri scăzute vor continua să primească sprijin de la stat în următorii patru ani pentru achiziția de alimente, sub forma tichetelor sociale electronice.

 Valoarea cardurilor sociale se reduce la jumătate / foto: arhiva
Valoarea cardurilor sociale se reduce la jumătate / foto: arhiva

Totuși, există și o modificare mai puțin favorabilă. Conform OUG 115/2023, care include diverse măsuri fiscal-bugetare, valoarea ajutorului se va menține la 250 de lei în 2024, dar va scădea la 125 de lei în următorii trei ani.

Ordonanța stabilește două tipuri de sprijin material pentru persoanele defavorizate între 2024 și 2027: tichete sociale electronice pentru produse alimentare și mese calde, și pachete cu produse alimentare. Valoarea tichetelor va fi de 250 de lei în 2024, urmând să scadă la 125 de lei între 2025 și 2027, conform avocatnet.ro.

Detaliile privind implementarea acestor măsuri, regulile de acordare, frecvența și instituțiile responsabile vor fi stabilite prin hotărâre guvernamentală până la 14 ianuarie 2024.

Tichetele au o valoare de 250 de lei

În prezent, tichetele au o valoare de 250 de lei și se acordă la fiecare două luni pensionarilor și altor persoane cu venituri scăzute.

Nu este necesară depunerea unei cereri pentru primirea cardului. Dacă sunteți eligibil conform criteriilor Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cardul vă va fi livrat de Poșta Română. În cazul în care nu-l primiți până la sfârșitul perioadei alocate pentru prima tranșă, contactați cel mai apropiat oficiu poștal pentru asistență.

Instrucțiunile de utilizare a cardului, inclusiv codul PIN, lista partenerilor comerciali și un număr de telefon pentru asistență, vor fi incluse în scrisorile care însoțesc cardurile.

Cardul permite plăți contactless de la prima tranzacție. Nu este posibilă retragerea de numerar de pe card, acesta fiind destinat exclusiv achiziției de produse alimentare/mese calde.

Sumele de pe card sunt valabile 12 luni de la încărcare 

Sumele de pe card sunt valabile 12 luni de la încărcare. Iată ce categorii de români sunt incluși aici: 

a) Pensionarii cu venituri nete lunare sub 1.500 lei; b) Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete sub 1.500 lei; c) Familiile cu cel puțin doi copii, cu venituri pe membru de familie sub 600 lei; d) Familiile monoparentale cu venituri pe membru sub 600 lei; e) Familiile beneficiare de ajutor social conform Legii nr. 416/2001; f) Persoanele fără adăpost.

Dacă deveniți eligibil în lunile următoare, Ministerul Muncii va actualiza lunar listele beneficiarilor. Condițiile de venit pentru categoriile a)-d) sunt verificate de ANAF.

Nu este permisă înstrăinarea cardului. Utilizarea necorespunzătoare a tichetelor sociale este sancționată legal. În situații excepționale, beneficiarul poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Un avion militar ucrainean a intrat în spațiul aerian al României  A fost interceptat și escortat pentru aterizare imediată la Baza 95 Aeriană Bacău jpeg
image
image
image
image
image
image
Vasile Banescu foto Basilica jpg
autospeciala politie jpg
lucruri despre elefanţi jpeg
Mihai Leu jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
accident Vrancea jpeg
furtuni ploi jpeg
Spania jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net