Verdictul Psihiatrului în cazul mamei sinucigașe din Timișoara

Ultima actualizare:

Întreaga țară a fost șocată de vestea că o mamă, în vârstă de doar 33 de ani, s-a aruncat în gol de pe un bloc din Timișoara. Femeia nu și-a pus capăt zilelor singură, ci a decis să își ucidă și cei doi copii, un băiețel de 3 ani și o fetiță în vârstă de 6 ani. 

Iulia s-a aruncat de pe un bloc din Timișoara ținându-și copiii în brațe
Iulia s-a aruncat de pe un bloc din Timișoara ținându-și copiii în brațe

A spus că merge să ducă copiii la grădiniță

Gestul femeii din Timișoara e cu atât mai greu de înțeles, când luăm în calcul faptul că, în dimineața fatidică, ea anunțase că merge să își ducă copiii la grădiniță. În schimb, a oprit mașina în dreptul unui bloc, a urcat pe acoperiș împreună cu cei doi copii, i-a luat în brațe și a sărit în gol. Mama și băiețelul au murit pe loc în urma impactului cu solul, iar fetița a decedat câteva ore mai târziu la spital. 

Vestea a căzut ca un trăsnet pe capul tatălui copiilor, în vârstă de 36 de ani, care se afla în Austria, unde era plecat la muncă. El urma să revină în țară pentru a se recăsători cu femeia de care a divorțat cu mulți ani în urmă. Acum, bărbatul se află în stare de șoc. 

Cunoscutul medic psihiatru Gabriel Diaconu a scris pe pagina sa de Facebook o postare despre subiect. El analizează comportamentul femeii și încearcă să ofere explicații cu privire la gestul necugetat care a curmat trei vieți. 

Suferea de o boală psihică?

În postarea sa, Gabriel Diaconu a început prin a explica mecanismele psihice care pot determina o mamă să își ucidă copiii: 

„Principala cale spre cupleta sinucidere/pruncucidere este o tulburare acută, severă și teribilă cât privește testarea realității. Vorbim evident de psihoză. Psihozele sunt generate de - în covârșitoare parte - dificultatea creierului de-a formula coerent atât lumea intimă a individului, dar și relația cu mediul lui înconjurător. Elementul central al psihozei este delirul (cum spun americanii) sau ideația delirantă (cum spun ceilalți)”, scrie psihiatrul.

Citește și: Fostul soț al Iuliei, mama sinucigașă din Timișoara, în depresie!

Psihiatrul mai arată că un șoc emoțional ar putea sta la baza unui astfel de gest: 

,,Suicidul, aici, vine la capătul unui lanț de convingeri nefirești, care includ dimensiunea viață-moarte, anulează instincte de conservare și empatia față de altă persoană”, scrie Gabriel Diaconu.

Iulia, se despărțise, în urmă cu ceva timp, de tatăl copiiilor ei, cu care avea o relație de la vârsta de 15 ani. Citește și: Prietena cea mai bună, dezvăluiri despre mama sinucigașă din Timișoara

Cu toate acestea, se pare că cei doi se împăcaseră și urmau să se recăsătorească. 

A vrut să se răzbune pe soț? 

O altă explicație e gestului femeii ar putea fi, conform psihiatrului, dorința de a se răzbuna pe fostul soț, tatăl copiilor lor:

,,I se spune `complex Medeea`, pornind de la povestea Lânei de Aur.(...)
În legenda cu pricina, iubirea Medeei pentru Iason este sfâșiată când acesta fuge, pe furiș, cu lâna de aur și o lasă pe Medeea în urmă, împreună cu cei doi copii ai lor. Din răzbunare, aceasta îi omoară.
Carevasăzică, prin asta, protagonista poveștii acționează ca o ființă, deși sângeroasă, rațională, care aplică o pedeapsă definitivă tatălui trădător”,
relatează medicul Gabriel Diaconu.

Explicația psihiatrului stârnește unele controverse.

„Controversa are de-a face cu posibilitatea că suicidul cu infanticid poate fi și rațional.”

Peste 5000 de români se sinucid anual

Într-o intervenție la Antena 3, medicul a tras un semnal de alarmă cu privire la numărul tot mai mare de români care aleg să își curme viața. El a spus că „în România se sinucid zilnic undeva între 15-20 de persoane”

„Moartea prin suicid este o dublă traumă. Este o faptă în spatele căreia se ascunde un grad de absurd. Nu știi de ce face asta, nu știi ce rost a determinat-o să facă ceea ce noi numim pasaj la act și îndoiala rămâne în mintea oamenilor ulterior, dacă ei ar fi putut să facă ceva să intervină. Răspunsul este tardiv în astfel de situații, dar trebuie să îl dăm.”

Psihiatrul a vorbit și despre semnalele de alarmă pe care persoanele cu gânduri suicidare ar trebui să le declanșeze apropiaților, dar și despre metodele de prevenție a suicidului: 

„Sunt situații în care se poate face ceva. Poți să fii mai atent la dispoziția persoanei. Cel mai mult contează dacă cumva verbalizează spontan că se gândește la moarte sau la suicid. Sprijinul persoanelor apropiate contează foarte mult. O abordare directă și onestă este preferabilă politeții. Persoana poate să fie încurajată, ba chiar să îi fie facilitat accesul la un psiholog. Dacă lucrurile sunt mai serioase, poate că merită văzut un psihiatru. Nu mai este o stigmă să vezi un psihiatru cum era acum 10-15 ani.”, a arătat Gabriel Diaconu

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net