Veste bună pentru pensionari. Cine va primi 1.000 de lei în plus la pensie. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Ministrul Muncii a anunțat o nouă creștere de pensii. Vor fi pensionari care vor obţine între 800 lei şi 1.000 lei în plus. Potrivit celor spuse de Simona Bucura Oprescu, trebuie îndeplinite mai multe criterii.

Bani în plus la pensie Foto: Shutterstock
Bani în plus la pensie Foto: Shutterstock

Ce a anunțat ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a venit cu veşti bune pentru pensionarii care au lucrat ani în şir pe salariul minim pe economie. „Ştiți că în indemnizația minimă socială sunt peste 1.200.000 de români. În această zonă avem atât români care au lucrat stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar și români care au lucrat poate 35 de ani sau peste 35 de ani pe salariul minim pe economie sau români care au intrat în această zonă a indemnizației minime sociale din cauza unui accident de muncă și au în acest moment o pensie de invaliditate. Ei bine, în cazul acestor români, cei care au avut peste 35 de ani de muncă cu venitul minim pe economie, vor avea o creștere semnificativă a pensiilor", a anunţat ministrul.

Cine sunt pensionarii care iau 1.000 lei în plus la pensie la recalculare

Formula de recalculare oferă puncte de stabilitate (bonus) după următoarea formulă.

0,5 puncte / an pentru pensionarii care au lucrat între 25 și 30 de ani

0,75 puncte pe an pentru pensionarii care au lucrat între 31 și 35 de ani 

1 punct pe an pentru pensionarii care muncit pedste 35 de ani.

Exemple concrete

Un pensionar ia pentru perioada muncită între 36 și 45 de ani suma de 10 X 81 de lei = 810 lei net, peste 1.000 de lei brut.

Un pensionar care a muncit 45 de ani ia, în total, puncte de stabilitate / bonus: 5 X 0,5 + 5 X 0,75 + 10 X 1 = 16,25 de pucnte X 81 lei punctul de rerință = 1.300 lei.

Pensia finală (recalculată) se obține adunând punctele de contributivitate + pncnte de stabilitate (cele de mai sus) + punctele de necontributivitate (armată, șomaj, perioadă creștere copil - 0,25 puncte/an)

Pensii mai mari la recalculare 

În altă ordine de idei, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că anumiți pensionari vor lua mai mulţi bani la recalculare. Anul în care s-au pensionat va juca un rol semnificativ în calcul. Mai precis, pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici. Totodată, cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor primi creşteri mai mari la recalcularea din septembrie.

Mai multe explicații au venit și de la ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Ea a susținut că cei care ar trebui să aibă pensii mai mici după recalculare, vor rămâne cu pensia actuală. Evidența indicilor de la Casa de Pensii arată că nu avem indice de corecție înainte de 2011. Pensionarii de dinainte de acest an ar trebui să aibă creștere de pensie mai mare.

Cel mai mare indice de corecție a fost în perioada 2020-2024. Astfel, românii pensionați în acest interval ar avea cele mai mici creșteri de pensii la recalculare, potrivit declarațiilor făcute de Daniel Baciu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net