Va crește sau nu vârsta de pensionare pentru femei. Explicațiile fostului ministru, Marius Budăi

Ultima actualizare:

Noua lege a pensiilor aduce o serie de modificări considerabile în ceea ce privește criteriile de pensionare, atât în ceea ce privește vârsta standard de pensionare, cât și opțiunile de pensionare anticipată, afectând astfel pe cei care se pregătesc să intre în sistemul de pensii.

Vârsta de pensionare pentru femei nu va crește prea curând / foto: arhiva
Vârsta de pensionare pentru femei nu va crește prea curând / foto: arhiva

Printre principalele modificări se numără ajustarea vârstei de pensionare, inclusiv pentru pensiile anticipate și parțiale anticipate, precum și pentru alte categorii de pensii, cum ar fi cele pentru invaliditate sau pentru urmași.

O preocupare majoră este reprezentată de discuțiile privind posibilitatea creșterii vârstei standard de pensionare pentru femei. În prezent, aceasta este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, cu o perioadă minimă de cotizare de 15 ani și una completă de 35 de ani.

Vârsta de pensionare la femei va ajunge la 65 de ani

Una dintre cele mai semnificative schimbări constă în creșterea progresivă a vârstei standard de pensionare pentru femei, care va atinge 63 de ani până în 2030 și ulterior 65 de ani până în 2035.

Această măsură este luată în considerare în contextul în care ministrul Muncii a subliniat că creșterea vârstei de pensionare nu va fi impusă arbitrar, ci va fi determinată doar de o creștere semnificativă a speranței de viață, un scenariu care este considerat improbabil.

Pentru a se pensiona la vârsta standard, este necesar să se îndeplinească simultan cerințele privind vârsta standard de pensionare și perioada minimă de contribuție. Astfel, vârsta standard este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, cu o perioadă minimă de cotizare de 15 ani și una completă de 35 de ani.

Pensionarea anticipată este posibilă pentru cei care au cotizat timp de cel puțin 8 ani peste perioada completă de cotizare, permițând astfel pensionarea cu până la 5 ani înainte de vârsta standard. În cazul pensiei anticipate parțiale, aceasta este disponibilă pentru cei care au acumulat un stagiu complet de cotizare cu până la 8 ani înainte de vârsta standard, cu ajustarea cuantumului pensiei în funcție de perioada de cotizare acumulată.

Cu toate acestea, cadrele didactice din învățământul preuniversitar care ajung la vârsta de pensionare preferă adesea să solicite prelungirea activității la catedră pentru câțiva ani în loc să se pensioneze.

Vârsta de pensionare la femei nu va crește prea curând

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a intervenit în dezbaterea privind posibila majorare a vârstei de pensionare, asigurând că acest lucru nu se va întâmpla în curând.

„Creșterea vârstei de pensionare nu este în discuție! Legea prevede ca după 2025 să se evalueze posibilitatea ajustării în funcție de speranța de viață. Un alt aspect este legat de numărul de ani lucrați, iar al treilea se referă la condițiile speciale și deosebite”, a explicat Marius Budăi.

Această reacție vine în urma speculațiilor din spațiul public privind înghețarea pensiilor pentru aproximativ 1,6 milioane de pensionari începând din anul următor.

Guvernul a adoptat normele de aplicare pentru legea pensiilor fără să modifice în niciun fel articolul care a stârnit cele mai mari controverse, referitor la creșterea vârstei de pensionare pentru femei. Totuși, o altă interpretare ar putea fi că noua lege permite Guvernului să majoreze vârsta de pensionare după propria sa discreție.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net