Anunț important pentru toți pensionarii! Categoria de vârstânici care va lua cu 1.500 mai mult la pensie

Ultima actualizare:

În urma anunțului făcut joi, la Antena 3 CNN, de către Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, se estimează că unii pensionari vor beneficia de o majorare de până la 1.500 de lei la recalcularea pensiilor în luna septembrie.

Uniii dintre pensionari vor lua cu 1500 de lei mai mult / foto: Pixabay
Uniii dintre pensionari vor lua cu 1500 de lei mai mult / foto: Pixabay

Câți bani lua un tâmplar care a lucrat un stagiu contributiv de 36 de ani 

Baciu a exemplificat situația unui pensionar tâmplar, care în prezent primește o pensie de 2.192 de lei și are un stagiu contributiv de 36 de ani. În conformitate cu noile reglementări, numărul de puncte contributive se va majora corespunzător.

Astfel, începând din septembrie, acest pensionar român va beneficia de o creștere a pensiei cu aproximativ 65%, ceea ce se traduce într-un supliment de aproximativ 1.500 de lei.

Daniel Baciu a continuat să exemplifice cu un fost tâmplar de la Antepriza Construcții-Montaj, care are în prezent 36 de puncte contributive și a lucrat efectiv timp de 43 de ani, o lună și 23 de zile.

În calculul punctelor de stabilitate, s-a ținut cont doar de stagiul de cotizare contributiv, obținut din primele două componente - condiții normale și condiții de grupă. Astfel, stagiul contributiv al acestui pensionar este de 36 de ani și 7 luni, iar pensia sa în prezent este de 2.192 de lei.

Adăugând punctele de stabilitate la cele contributive, rezultă un total de 44,73073 puncte. Astfel, pensia acestui pensionar va crește de la 2.192 de lei la 3.624 de lei, adică o diferență de 1.432 de lei în plus, începând cu 1 septembrie, reprezentând o creștere de 65,33%.

Pensia are o nouă formulă de calcul

Noile reglementări din legea pensiilor includ introducerea unei noi formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani pentru ambele sexe, un stagiu minim de cotizare contributivă de 15 ani și un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

De asemenea, se prevăd reduceri de vârstă pentru anumite categorii de lucrători și acordarea unor beneficii pentru mame care au crescut copii.

Noua formulă de calcul a pensiilor presupune înmulțirea valorii punctului de referință (VPR), care este de 81 de lei, cu numărul total de puncte obținute de fiecare pensionar, inclusiv puncte contributive, puncte de stabilitate și puncte pentru perioade asimilate și necontributive, precum anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net