Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, anunț îngrijorător. Categoria de români care va trebui să muncească doi ani în plus pentru pensie

Ultima actualizare:

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a făcut recent un anunț cu privire la modificările semnificative aduse legislației pensiilor în România, aducând vești care vor afecta un număr semnificativ de români. Potrivit acestui anunț, milioane de cetățeni vor fi nevoiți să muncească doi ani în plus pentru a putea beneficia de pensia cuvenită, conform noilor reglementări.

Casa de Pensii. Foto: arhiva.
Casa de Pensii. Foto: arhiva.

Cine sunt românii care vor trebui să muncească mai mult

Legea recent adoptată în domeniul pensiilor a stârnit o serie de discuții în spațiul public, deoarece aduce schimbări majore în privința posibilității pensionării anticipate pentru anumite categorii de cetățeni. Potrivit noilor prevederi, două categorii de români vor avea dificultăți în a se pensiona mai devreme fără a fi penalizați.

Una dintre aceste categorii este reprezentată de cei care au lucrat în condiții deosebite sau speciale. Astfel, fiecare an lucrat în astfel de condiții va adăuga patru luni la stagiul de cotizare, în timp ce pentru un an de muncă în condiții speciale se vor adăuga șase luni la stagiul de cotizare.

A doua categorie care va fi afectată este reprezentată de bărbații care doresc să se pensioneze la 60 de ani, având însă nevoie de un stagiu de cotizare de 40 de ani pentru a beneficia de această posibilitate.

Toate dosarele de pensie vor fi recalculate

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat că toate dosarele de pensie vor fi recalculare conform noilor prevederi, iar noul sistem de calcul se va aplica strict, fără a se acorda beneficii suplimentare pentru perioadele necontributive.

Pe de altă parte, există și o categorie de români care, până în prezent, puteau ieși la pensie anticipat fără a fi penalizați, însă prevederile legale se schimbă pentru aceștia. Este vorba despre o modificare adusă Legii 201/2020, care privește reducerea vârstei standard de pensionare pentru locuitorii din zonele afectate de poluare. Potrivit noii legi a pensiilor, acești cetățeni vor fi nevoiți să muncească doi ani în plus pentru a beneficia de pensia anticipată, conform prevederilor anterioare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net