Veste proastă pentru această categorie de seniori. Pensia nu le va fi mărită în septembrie. Vor rămâne cu indexarea de 13%

Casa Națională de Pensii din România se află într-un proces avansat de recalculare a dosarelor pentru aproape 5 milioane de pensionari. În ciuda eforturilor depuse pentru modernizarea sistemului de pensii, o veste proastă a fost anunțată: nu toți pensionarii vor beneficia de majorarea pensiei în luna septembrie. Aceștia vor rămâne cu indexarea curentă de 13,8%.

Pensie. Foto: arhiva.
Pensie. Foto: arhiva.

Proces de recalculare și modernizare

Casa Națională de Pensii este în faza finală a demersurilor pentru recalcularea dosarelor, iar un sistem informatic avansat este pe cale să fie implementat pentru a facilita procesul de digitalizare și recalculare. Această schimbare este menită să aducă o transparență sporită și să eficientizeze sistemul de pensii din România.

Regulile privind indexarea pensiilor suferă modificări semnificative, iar noile criterii de evaluare vor influența direct suma pensiilor primite de către pensionarii români. Casa Națională de Pensii se angajează să mențină transparența în procesul de recalculare și să informeze populația cu privire la schimbările aduse.

Cine nu primește a doua majorare

Până în prezent, peste 95% dintre dosarele de pensii au fost digitalizate, iar în perioada mai-august, românii vor primi deciziile de recalculare. Lunile acestea de vară vor fi critice pentru cei aproape 5 milioane de pensionari, care vor afla în septembrie valoarea noilor pensii.

Conform estimărilor, aproximativ 3 milioane de români vor primi a doua majorare, dar aproximativ 1,6 milioane de pensionari vor rămâne cu indexarea de 13,8%. Cei care nu beneficiază de a doua majorare pot primi, totuși, majorări mai mici în anii următori, întrucât indexarea cu rata inflației se va face la procentul recalculat.

Impactul asupra pensionarilor

Pentru mulți dintre acești pensionari, această veste vine ca un șoc, deoarece așteptau o majorare a pensiei pentru a face față cheltuielilor curente și inflației. În contextul schimbărilor aduse de recalculare și noile criterii de indexare, este imperativ ca pensionarii să fie informați cu privire la modul în care aceste modificări vor afecta veniturile lor pe termen lung.

Într-un alt context, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat că stagiul minim de cotizare rămâne la 15 ani conform noilor norme. Aceasta este o condiție necesară pentru a beneficia de pensia minimă, care este în valoare de 1281 de lei lunar. În plus, Marius Budăi a subliniat importanța acestei perioade de contribuție pentru a asigura beneficii ulterioare din sistemul public de pensii.

În concluzie, perioada următoare va fi crucială pentru pensionarii din România, deoarece își vor descoperi noile pensii în funcție de recalculările efectuate de Casa Națională de Pensii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Un avion militar ucrainean a intrat în spațiul aerian al României  A fost interceptat și escortat pentru aterizare imediată la Baza 95 Aeriană Bacău jpeg
image
image
image
image
image
image
the emperor napoleon in his study at the tui jpg
Lacul Amara, zămislit dintr un vechi curs al Ialomiţei jpeg
image png
gradinile fermecate ale dragonilor colaj facebook jpg
parasutism MapN jpg
dan bittman
Elevă la examen - simulare evaluarea nationala - subiecte FOTO Inquam / George Călin
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net