Veste proastă pentru toți șoferii din România: s-au scumpit, din nou, carburanții! Cât costă acum motorina și benzina

Prețul carburanților este tot mai mare. Atât benzina, cât și motorina au fost scumpite cu opt bani pe litru, față de cum ne obișnuiserăm în ultima perioadă. Stația Petrom a afișat, joi, 8 februarie, un preț de 6,87 lei/litru de benzină standard, în timp ce prețul pentru litrul de motorină standard este de 7,34 lei.

Cât a ajuns să coste benzina Foto: Shutterstock
Cât a ajuns să coste benzina Foto: Shutterstock

Scumpiri la carburanți 

Liderul pieței de distribuție a carburanților, OMV Petrom, a majorat, astăzi, 8 februarie, prețul carburanților, atât al benzinei, cât și al motorinei, cu 8 bani pe litru, aceasta fiind cea mai mare creștere de preț din acest an, scrie Antena3 CNN.ro. Aceasta este a șasea scumpire din ultimele 20 zile, cu excepția unei ieftiniri marginale de un ban pe litrul de benzină, în condițiile în care cotațiile țițeiului Brent și-au temperat evoluția ascendentă de la începutul anului, perioadă în care s-au apreciat cu 10%.

Cât costă benzina standard 

În urma acestei decizii, benzina standard se apropie de pragul de 7 lei/l, costând joi dimineață 6,81-6,88 lei/l în stațiile Petrom din capitală și 6,93-6,97 lei/l în cele OMV din Capitală, iar combustibilul diesel 7,32-7,35 lei/l, respectiv 7,40-7,43 lei/l, apropiindu-se de pragul de 7,5 lei/l. Prețurile au depășit cu 9 bani/l, în cazul benzinei, și cu 11 bani/l, în cel al motorinei, nivelul celor de pe 1 ianuarie, când a avut loc o scumpire semnificativă cauzată de decizia guvernului de a majora considerabil accizele, potrivit profit.ro. 

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

De ce se majorează prețurile la carburanți

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare. Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Când se mai scumpesc carburanții 

Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
lacul verde resort 7fbfbc original jpg
image png
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net