Veteran de război de 101 ani, ignorat la festivitățile de Ziua Națională! Povestea emoționantă a bătrânului

Ultima actualizare:

    Emil Vețeleanu are 101 aniFoto: captură video
Emil Vețeleanu are 101 aniFoto: captură video

De Ziua Națională a României, un veteran de 101 a fost ignorat de autorități. Oficialii s-au salutat și și-au strâns mâinile între ei, dar au trecut nepăsători pe lângă bărbatul sprijinit în baston, care ținea steagul României în mâna stângă.

Colonelul Emil Vețeleanu a luat parte la manifestările dedicate Zilei Naționale a României de la Râmnicu Vâlcea, așa cum o face de fiecare dată când sunt comemorați foștii săi camarazi de arme.

Sprijinit într-un baston, acesta a așteptat să îi salute pe politicieni și pe reprezentanții instituțiilor locale, însă a fost ignorat aproape în totalitate. Scenele au fost filmate de Radio Vâlcea 1, iar videoclipul a devenit viral pe rețelel sociale. Veteranul de război este Emil Vețeleanu, care a participat la bătălia de la Oarba de Mureș, cea mai sângeroasă din câte au existat pe teritoriul României în Al Doilea Război Mondial și la marile confruntări din Munții Tatra (Cehoslovacia), potrivit Digi24.

Singurul care l-a băgat în seamă a fost primarul comunei Păușești

În imaginile care au circulat zilele acestea pe la toate televiziunile, dar și în mediul online, se poate vedea cum doar câțiva dintre cei prezenți care trec prin dreptul său îi strâng mâna veteranului de război. Printre politicienii care l-au ignorat se numără senatori, consilieri locali, consilieri județeni, cei mai mulți de la PNL.

Singura autoritate care l-a tratat pe veteranul de război cu respectul cuvenit, la Ziua Naţională a României, este primarul liberal din comuna Păuşeşti - Măglaşi, Alexandru Dediu. Acesta i-a strâns mâna şi i-a urat „La mulţi ani!”.

„Eu am un respect deosebit pentru bătrâni, mi-am iubit foarte mult bunicii, îmi petrec mult timp alături de bătrânii din localitatea în care sunt primar. E ceva firesc, aşa am fost educat. La o asemenea manifestare, domnia sa era (ar fi trebuit să fie - n.r.) în prim plan până la urmă, veteran de război. Era imaginea vie a momentelor pe care le omagiam. Nu ceilalţi. N-aveai cum să nu-l observi, cu decoraţiile în piept! Îţi dădeai seama că este veteran de război! Nu ştiu ce să spun despre ceilalţi, probabil că nu şi-au dat seama”, a declarat primarul Dediu, pentru adevărul.ro

Cine este Emil Vețeleanu

Emil Vețeleanu este unul dintre puținii veterani de război din județul Vâlcea care a ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani. El este printre ultimii supraviețuitori ai marii bătălii de la Cotul Donului și are o poveste de viață absolut impresionantă, scrie adevarul.ro

Potrivit fiicei sale, Doina Doandeș (71 de ani), Emil Vețeleanu stă prost cu auzul, însă în rest este sănătos. De 1 Decembrie, bărbatul a plecat singur la paradă, fără să spună nimănui. 

„A plecat cu o haină bavareză pe el şi în pantofi, în loc de haina de iarnă şi ghete, un veston cumpărat de mine, deşi el o ţine una şi bună că l-a cumpărat din Austria. Era îmbrăcat subţire, dar a luat haina bavareză pentru că avea medaliile pe ea. Nu le mutasem pe haina de iarnă, pentru că nu mi-a spus ce are de gând să facă. Bastonul pe care-l avea la el nu-l foloseşte, îl ia de siguranţă. A stat două ore la paradă. Noroc că avea pe sub haină o bluză tip pinguin, foarte călduroasă. A plecat singur, fără să spună ceva. Am aflat de la vecini”, a povestit fiica veteranului. 

În general, a fost însoțit de fiica lui la ieșirile din casă. Veteranul a rămas văduv în urmă cu mai puțin de o lună. Fiica lui Emil Vețeleanu a povestit sursei citate că tatăl său nu coștientizează că soția lui s-a stins.

„S-a stins ca un puişor (mama - n.r.). A murit liniştită, eram şi eu, şi fratele, şi tata. El nu a conştientizat, şi cu asta vă spun totul”, a povestit Doina Doandeş. Tot fata acestuia a mărturisit că Emil Vețeleanu ar fi foarte fericit dacă ar fi decorat cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului. 

Emil Veţeleanu avea în jur de 20 de ani când a plecat pe front. 

„Când s-a terminat Primul Război Mondial, eram în burtă la mama, dar pe Al Doilea l-am prins, pe tot. Şi chiar dacă n-am fost în linia întâi, fiind la Transmisiuni, am văzut multe orori. Am plecat pe front la 20 de ani. Ca traseu, am mers pe Rostov, pe Don, aproape de Cotul Donului. Iarna n-am s-o uit niciodată, cu gerul din Rusia.  (....) Chiar şi acum, seara, înainte să mă culc, caut să-mi amintesc mai multe, şi din armată, şi din război, şi de după. Mai am coşmaruri cu gările pline de oameni, bombardate... Am avut noroc, aşa am supravieţuit, noroc că eram la Transmisiuni. Retragerea a fost mai grea, pentru că Transmisiunile rămâneau la final. Eram comandant de companie, în grad de locotonent, pe vremea aceea”, a declarat Emil Vețeleanu, pentru sursa citată mai sus.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net