Viaţa între sloiurile de gheaţă

Ultima actualizare:

    Caraorman. Oamenii cară alimentele cu sania, pe canalul  înghețat
Caraorman. Oamenii cară alimentele cu sania, pe canalul înghețat

Peste 11.000 de oameni care trăiesc în localităţile de pe malul Deltei Dunării sunt rupţi de civilizaţie de câteva zile, de când apele au îngheţat. Din 8 ianuarie, nici o navă de călători nu mai intră pe braţele fluviului. Dacă vor să ajungă la Tulcea, trebuie să îndure gerul timp de zece ore. În plus, mănâncă ce au pus la sare astă-vară.

Delta dunării. Sloiurile imense de gheaţă, care s-au format pe braţele Dunării, i-au determinat pe şefii Navrom să închidă circulaţia pe fluviu. Astfel, autorităţile locale au trimis pe braţul Sulina, singurul care mai e navigabil, remorcherul Mamaia 2 al Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos de la Galaţi. Numai că nava nu este adaptată pentru transport oameni, neavând cabine, scrie adevarul.ro. Aşadar, de la Sfântu Gheorghe, oamenii pleacă spre Sulina pe un drum de pământ, într-un tractor cu remorcă deschisă, drumul fiind parcurs în trei ore şi jumătate, iar de la Sulina la Tulcea, în şapte ore. „Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Noi suntem buni doar de arătat vara, iarna toată lumea uită de noi“, spune Nicolae Răducu, din Sulina, preşedintele „Prietenii Deltei Dunării“. 


    Sf. Gheorghe. Pontoanele  sunt acoperite  de zăpadă
Sf. Gheorghe. Pontoanele sunt acoperite de zăpadă


    braţul sulina. Remorcherul Mamaia  2 e singurul care  poate naviga
braţul sulina. Remorcherul Mamaia 2 e singurul care poate naviga

În Sfântu Gheorghe trăiesc 600 de oameni. Dunărea fiind îngheţată, nu se poate pescui, iar localnicii mănâncă ce au pus la sărat din toamnă. Pentru a-i ajuta, primarul a împărţit tuturor bătrânilor alimente de strictă necesitate. Şi oamenii din Caraorman sau din Mila 23 sunt în aceeaşi situaţie. Caraormanul, situat între braţele Sfântu Gheorghe şi Sulina, nu are ieşire la Dunăre, singura legătură fiind printr-un canal, de 15-20 km. Alimentele de strictă necesitate, debarcate aici de nava Mamaia 2, sunt transportate cu săniile până în sat pe acest canal îngheţat.


    Sulina. Localnicii nu pot  folosi ambarcațiunile  din cauza gheții
Sulina. Localnicii nu pot folosi ambarcațiunile din cauza gheții

CĂLĂRAŞI. În Călăraşi a avut loc, sâmbătă, o acţiune de salvare. Un elicopter al MAI a transportat alimente şi apă pentru echipajul unei barje aflate sub pavilion slovac, care a rămas imobilizată în gheaţă la kilometrul 9, pe Braţul Bala al Dunării. Marinarii sinistraţi au rămas fără apă şi alimente, întrucât barja este prinsă între gheţuri de mai multe zile. 


    Prahova. Turiștii au fost  coborâți în  siguranță  de pe munte
Prahova. Turiștii au fost coborâți în siguranță de pe munte

PRAHOVA. Mai bine de 12 ore. Atât a durat o acţiune a jandarmilor montani şi salvamontişti din Azuga. Salvatorii au primit un apel, sâmbătă seară, de la un turist care anunţa că este deshidratat şi nu mai poate merge şi este împreună cu alte şase persoane. Imediat, oamenii muntelui au plecat în acţiunea de recuperare. Potrivit jandarmilor, cei şapte au fost coborâţi teferi de pe munte. 


    Călăraşi. Angajații MAI  le-au dus slovacilor  alimente
Călăraşi. Angajații MAI le-au dus slovacilor alimente

Viscolul a făcut să duduie instalaţiile eoliene


    Eolienele au tras  la maximum în  ultima vreme
Eolienele au tras la maximum în ultima vreme

Codul roşu a avut şi efecte benefice! Viscolul şi ninsorile care au lovit din plin zona de sud-est a României au afectat în special Dobrogea, izolată pentru câteva zile: drumuri închise, case troienite, magazine goale. Vremea rea i-a făcut însă pe investitorii în energie eoliană și în agricultură să-şi frece mâinile. Vântul puternic, ce a atins şi 90 km/h, a suflat cu spor în palele turbinelor din Dobrogea - marele parc eolian al României. Perioadele de viscol au adus producții totale de energie eoliană de 2.000 de megawaţi, cu până la 60% mai mult decât într-o perioadă obișnuită. Şi pentru agricultori, zăpada este bine venită. Stratul gros de nea a păstrat culturile neatinse de ger.  

Ninsori puternice în sud și sud-est, inclusiv miercuri


    În timpul ninsorilor,  maximele vor fi  între minus 5 și  minus 2 grade Celsius
În timpul ninsorilor, maximele vor fi între minus 5 și minus 2 grade Celsius

Am avut câteva zile de pauză, însă, de luni seară 916 ianuarie), se întorc ninsorile, care vor persista inclusiv pe parcursul zilei de miercuri. Romica Jurca, specialist meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a declarat pentru Agerpres, că, din această noapte,  în jumătatea de sud a țării va ninge și vântul se va intensifica.

„Zonele vizate sunt regiunile sudice și de sud-est (Oltenia, Muntenia, Dobrogea), inclusiv Bucureștiul. Ninsorile vor fi însoțite de vânt, care va atinge viteze mai mari în special în Dobrogea și în jumătatea de est a Munteniei sau în Bărăgan, cât și în sudul Banatului, spulberând zăpada. În privința cantităților de precipitații este destul de greu de precizat, acum, care vor fi acestea, dar stratul de zăpadă va fi destul de serios”, a menționat Jurca. Potrivit acesteia, spre sfârșitul săptămânii temperaturile vor coborî din nou până la minus 23 de grade Celsius, în Transilvania. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net