Viaţa la marginea prăpastiei
Te-ai gândit vreodată cum e să te culci seara într-un loc cu gândul că a doua zi te-ai putea trezi într-altul? Îţi fugea mintea la filmele SF cu teleportări? Se întâmplă în realitate, în România secolului 21!
Sunt sate în care viaţa de zi cu zi bate imaginarul. În care oamenii încă trăiesc în era cavernelor.
În care supravieţuirea ţine mai degrabă de norocul şi şansa fiecăruia. Am vizitat şi noi câteva localităţi „blestemate”.
Aici, a trăi pe marginea prăpastiei nu e deloc o metaforă. În Berca, Răteşti sau Bisoca, viiturile şi alunecările de teren fac geografia zonei.
Ghinioniştii rămân fără case, cei mai norocoşi rămân cu ele înjumătăţite, suspendate deasupra vreunui hău. Oricând se pot prăbuşi în gol, cu oameni cu tot! „Nouă ne fuge pământul de sub picioare de când ne ştim. Din cauza apei Buzăului, care a măcinat malul. Dar mai rău ca anul acesta, decât în 2014 a fost. Atunci am pierdut juma’ de casă. Baia şi bucătăria s-au prăbuşit în prăpastie şi duse au fost. Mi-e frică să nu cadă şi restul casei: ne culcăm seara în pat şi ne trezim morţi în vale”, spune Steliana Ciocan, o femeie de 75 de ani din Răteşti, judeţul Buzău.
Ca ea sunt mai toate bătrânele satului. Rămase văduve, cu feciorii fugiţi pe la -oraşe, cu bolile târâş, ţin piept cum pot naturii dezlănţuite.
„Eu cobor zilnic în râpă, după lemne. Cobor cum cobor, mai pe-o scară, mai de-a dura... La urcare e mai greu, că am şi lemnele în spate. Aici, de-o fi să fie, sfârşitul vine repede: când trăia bărbatul meu, într-o seară, am pus gând să tăiem un păr uscat din curte. Dimineaţa, ia pomul de unde nu-i. L-am găsit câteva sute de metri mai la vale...”, povesteşte Ileana Ionescu (69 de ani).
Şi Mănăstirea Răteşti arată ca după cutremur
Mănăstirea Răteşti din judeţul Buzău a fost închisă, după ce stăreţia, mai multe chilii şi biserica s-au surpat din cauza alunecărilor de teren. Din pricina ploilor abundente de acum doi ani, pământul s-a măcinat şi a luat-o la vale, cu tot cu construcţiile de pe el. Imaginile de acum sunt apocaliptice!
„Cele mai multe pagube, la mănăstire sunt. Accesul este blocat, căci este ca după bombardament, şi există riscul prăbuşirii în orce moment. Am reparat drumul cu bani de la Guvern, dar situaţia încă este critică la Răteşti”, ne-a declarat Ionel Dobriţa, edilul localităţii.
În schimb, pe oameni primăria nu are cu ce să îi ajute, dar nici lor nu prea le vine să-şi părăsească vetrele. Cei de la Apele Române au ridicat un dig, însă e provizoriu şi ameninţă să pice în orice moment. Între timp, Dumnezeu cu mila!