Victor Ponta, primul premier urmărit penal: cronica unei zile istorice
5 iunie. Zi memorabilă pentru România. La fel de memorabilă şi pentru Victor Ponta, care intră astfel în istorie ca primul premier român urmărit penal, în timp ce se află în funcţie. Ponta este acuzat de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.
Aşchia nu sare departe de gard. Victor Ponta (42 de ani), ucenicul lui Adrian Năstase (65 de ani), a ajuns chiar să-şi întreacă profesorul. Dacă mai bătrânul pesedist Năstase a ajuns după gratii la 8 ani de când nu mai era prim-ministru, tinerelul Ponta a reuşit să fie “invitat” vineri (5 iunie), la ora 11.00, la sediul DNA, direct de la Palatul Victoria. 45 de minute le-au trebuit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie să-l informeze că au dispus începerea urmăririi penale împotriva lui.
Ora 11.45. “Sunt suspect în cazul domnului Şova pentru activitatea de avocat în 2007-2008. De asemenea, sunt în conflict de interese că l-am propus pe domnul Şova ministru. (...) Am venit la DNA ca orice om normal. Nu am dat nicio declaraţie”, a aruncat bomba prim-ministrul la ieşirea din sediul Direcţiei. Întrebat dacă demisionează, Victor Ponta a spus că la DNA nu se face politică. "Politica se face în Parlament", a adăugat el, apoi a plecat spre Cotroceni, pentru o întrevedere-fulger cu preşedintele Klaus Iohannis.
Între timp, procurorii DNA au făcut lumină. Victor Viorel Ponta este cercetat pentru mai multe «infracţiuni» pe care le-ar fi comis când era avocat, între anii 2007-2008. El are calitatea de suspect în dosarul fostului ministru Dan Şova, în care senatorul PSD este cercetat pentru contractele încheiate de firma «Şova şi asociaţii» cu complexurile Turceni şi Rovinari. Pe atunci, Victor Ponta era asociatul lui Dan Şova în firma de avocatură a acestuia.
Potrivit unui comunicat al DNA, şeful Guvernului este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor. DNA îl acuză pe Victor Ponta că în perioada octombrie 2007-decembrie 2008 a primit 181.439 lei de la casa de avocatură a lui Dan Şova, în baza unei convenţii de colaborare.
Pentru a justifica aceşti bani, Victor Ponta ar fi întocmit 17 facturi fictive, pentru că în realitate Ponta nu ar fi prestat nici un fel de activitate pentru casa de avocatură a lui Dan Şova, conform DNA. Din aceşti bani, Ponta şi-a cumpărat două apartamente de lux într-un complex rezidenţial în Bucureşti. În afară de banii primiţi de la casa de avocatură, Ponta a primit de la Şova şi un autoturism Mitsubishi Evo Lancer X, folosit la cursele de raliu. Ulterior, Ponta l-a promovat în Guvern pe Dan Şova, lucru pentru care DNA îl acuză pe prim-ministru de conflict de interese, dat fiind faptul că primise bani şi o maşină de la Şova.
Ora 13.00. După o întâlnire de urgenţă la Cotroceni cu premierul, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia lui Victor Ponta, după ce DNA a anunţat că acesta este urmărit penal în dosarul lui Dan Şova. „Prim-ministrul este învinuit de fapte penale. După părerea mea este o situaţie imposibilă pentru România. Având în vedere toate acestea, solicit demisia prim-ministrului Victor Ponta”, a spus Iohannis.
Răspunsul lui Ponta a venit însă pe Facebook! „Am avut cu Preşedintele Iohannis o discuţie instituţională extrem de corectă şi civilizată! Respect poziţia sa publică, dar am fost numit în funcţie de Parlamentul României şi doar Parlamentul poate sa mă demită”, a scris Ponta.
Premierul a uitat, se pare, că în luna martie, în contextul anchetării cumnatului său, afirma că va demisiona din postul de prim-ministru dacă în cazul lui va fi începută în vreun dosar urmărirea penală. "Dacă se face un dosar în care faţă de mine se începe urmărirea penală, nu am cum să rămân în funcţia de prim-ministru, să stau în fiecare dimineaţă să dau explicaţii cum e cu dosarul. Dar eu sper că, în 2015, nu se schimbă guvernele cu mijloace judiciare. Cred acest lucru, că nu se va întâmpla", spunea Ponta. Ei bine, s-a întâmplat! Dar demisia mai aşteaptă.
Soţii Ponta – 5 case şi 3 maşini
Din declaraţia de avere depusă pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate reiese că Victor Ponta deţine un teren şi o casă în Baia de Fier, judeţul Gorj, şi alte trei apartamente în Bucureşti. Cele mai multe au fost dobândite prin cumpărare. Potrivit documentului, familia Ponta deţine două autoturisme - ani de fabricaţie 2010 şi 2012, dintre care unul luat în leasing.
Pe lângă acestea, în declaraţia de avere a Dacianei Sârbu mai apare o casă de vacanţă în jud. Prahova (202 m.p.) – cumpărată în 2010 şi un autoturism Range Rover – achiziţionat în 2011. În calitatea sa de premier, Victor Ponta încasează anual un venit ce depăşeşte 74.200 de lei, în timp ce soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, a câştigat în 2013, de la Bruxelles, peste 74.400 de mii de euro.
Ion Cristoiu: ”Se pregăteşte o lovitură de stat”.
“Că Victor Ponta va fi chemat la DNA vineri, 5 iunie 2015, puteam fi siguri după momentul de joi, 4 iunie 2015, cînd SRI a chemat până pe litoral raţa mecanică Klaus Iohannis, printr-un dispozitiv de teleghidare, folosit la raţele de tablă de pe lacuri pentru a fi aduse la mal (…). De ce era nevoie de chemarea asta la ordin? Ca să vadă Populimea că Binomul SRI-DNA e Jupânul în ţara asta. (…) Dacă Victor Ponta nu demisionează, parlamentari PSD, speriaţi de acţiunile în forţă ale Binomului SRI-DNA, parlamentari UNPR, dacă nu chiar UNPR în totalitate, se vor grăbi să voteze Moţiunea de cenzură a Partidului Meu, zis şi PNL. (…) Frica e singurul mijloc de acţiune al sergenţilor majori mesianici. Şi pe baza acestei frici, uşor de impus la un popor de mămăligari, Binomul SRI-DNA pregăteşte o lovitură de stat: schimbarea Guvernului prin forţa cătuşelor. În septembrie 1991, Guvernul Roman era schimbat cu ajutorul bâtelor agitate de mineri. În 2015, Guvernul Ponta e schimbat cu ajutorul cătuşelor agitate de Binomul SRI-DNA”, scrie Cristoiu pe blog.
Valeriu Zgonea: Are un mandat de la alegători”.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că Guvernul are un mandat dat de alegători şi de Parlament, iar Victor Ponta nu are de ce să plece de la Guvern.”Opoziţia şi propaganda se agită acum, dar amintesc tuturor că Guvernul are în spate votul cetăţenilor şi pe cel al Parlamentului. Acestea sunt instanţele care dau legitimitate Guvernului, iar acest Guvern şi Victor Ponta au primit legitimitate de la Parlament şi de la alegători. Prin urmare, Executivul trebuie să-şi ducă mai departe mandatul, cu Victor Ponta premier, indiferent de agitaţia unora sau altora”.
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga: ”Demisia e obligatorie”.
“Situaţia în care premierul a ajuns, astăzi, face ca demisia din funcţie să fie una obligatorie. Acest gest nu poate aştepta. Orice întârziere este de natură a pune România într-o postură ingrată în relaţia cu partenerii internaţionali. Nu avem de a face cu tematică politică, aşa cum încearcă să prezinte situaţia Victor Ponta, ci cu acuzaţii de o maximă gravitate, care, până la lămurirea lor, afectează grav credibilitatea internă şi externă a Guvernului şi fac, din aceasta perspectivă, extrem de dificilă continuarea actului de guvernare, în condiţii de eficienţă şi bună reprezentare”, afirmă copreşedinţii PNL.
Traian Băsescu: „Pleacă acum!”
Fostul preşedinte Traian Băsescu i-a transmis, vineri, un mesaj premierului, după ce acesta a anunţat că nu-şi dă demisia: „Bună ziua, Viorel! Dacă vrei să nu faci mai mult rău decât ai făcut ţării din 2012 şi până acum, fă, te rog, un lucru simplu: PLEACĂ ACUM! Fiecare minut pe care îl petreci în fruntea guvernului este un dezastru pentru credibilitatea României. Dacă tu nu ştii că ţara este mai presus de interesele tale, vei învăţa acest lucru, dar, din păcate, pe spinarea românilor. Ascultă, te rog, pe unul mai bătrân ca tine, PLEACĂ ACUM!”
Adrian Năstase a făcut un an şi patru luni de puşcărie
Adrian Năstase (65 de ani) este primul fost premier al României care a fost urmărit penal, condamnat şi închis. Năstase a condus Guvernul între anii 2001 şi 2004. La şase ani distanţă de la terminarea mandatului, în mai 2010, el a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi şantaj în dosarul „Trofeul calităţii”, iar, în 20 iunie 2012, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare.
În acea zi, la reşedinţa sa, în timp ce era aşteptat de poliţişti pentru a fi dus la închisoare, Năstase a încercat să se sinucidă cu un revolver. A fost dus la spital şi operat, iar, în 26 iunie, a fost transferat la Penitenciarul Rahova. A fost eliberat în 18 martie 2013. În 6 ianuarie 2014, Năstase a fost din nou condamnat la patru ani de închisoare, în dosarul „Zambaccian”. El a fost eliberat condiţionat în 23 iulie 2014.
Miting anti-Ponta, în faţa Guvernului
Nemulţumiţi că premierul Victor Ponta nu vrea să-şi dea demisia, membrii comunităţii „UniţiSalvăm” au chemat, vineri, oamenii la miting. „Este inadmisibil să avem un premier urmărit penal care nu vrea sa demisioneze! (...) Victor Ponta este iresponsabil, îşi bate joc de noi, refuzând să demisioneze”, au spus organizatorii protestului.
Astfel că, la închiderea ediţiei, circa 250 de persoane protestau în faţa Guvernului. Oamenii au avut steaguri, portavoce şi pancarte inscripţionate cu mesaje precum „Stop masacrării României”, „La mulţi ani, Victor Ponta, cu executare”, „Klaus, scapă-ne de impostor”, „Ponta, nu mai sta, demisia”. De asemenea, manifestanţii au strigat „Ponta, nu uita, puşcăria e casa ta”, „Ponta la puşcărie”, „Jos, jos premier mincinos” şi „Copy-paste”.