VIDEO Emoționant! Au recunoscut păsările, deși nu le-au văzut niciodată. Povestea copiilor nevăzători din România

Ultima actualizare:

    Copiii nevăzători au învățat despre cum arată diferite specii de păsări, după ce au avut ocazia să pună mâna pe ele
Copiii nevăzători au învățat despre cum arată diferite specii de păsări, după ce au avut ocazia să pună mâna pe ele

Nu au văzut niciodată albastrul cerului, nu știu cum arată o floare și nici o pasăre. Doar simțul tactil și auzul îi ajută să deslușească formele date de Dumnezeu. Câțiva copii nevăzători sau cu deficiențe de vedere s-au bucurat să învețe astăzi, 3 noiembrie, despre cinteze, colibri și alte înaripate care trăiesc în țara noastră.

“Ciripituri în natură”, așa se numește proiectul pe care Asociația Club Sportiv Tandem Arena și Fundația Orange l-au gândit pentru copiii care nu pot vedea, dar vor să învețe despre tot ce-i înconjoară.

Astăzi, la Grădina Trattoriei della Nonn, din Capitală, a fost despre păsări. Specialiștii ornitologi au venit cu mai multe exponate împăiate și cu ajutorul ciripitului și trilurilor înregistrate au reușit să redea cât mai fidel pasărea în mediul ei natural.

Astfel, pentru prima dată cinci copii, cu vârste în 10 și 18 ani, integrați în școli speciale sau în învățământul de masă, au putut să asocieze cântecul unei păsări cu imaginea acesteia, așa cum au perceput-o cu simțul tactil.

Proiectul a fost posibil prin intermediul unui grant în valoare de 56.400 lei, acordat de Fundația Orange în cadrul programului “Lumea prin Culoare și Sunet”.

În cadrul proiectului, au fost și copii mari, de 18 ani, care abia astăzi au aflat cum ”arată” o pasăre
În cadrul proiectului, au fost și copii mari, de 18 ani, care abia astăzi au aflat cum ”arată” o pasăre

Vorbim despre cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere sau auz din România. Implementat la nivel național, “Ciripituri în natură” face parte din Educatedra, concept umbrelă de educație alternativă incluzivă, ce oferă copiilor cu deficiențe de vedere acces la materiale de studiu digitale și tactile, adaptate nevoilor și capacității lor de înțelegere.

“În 2019, atunci când am ales să finanțăm acest proiect, ne-am dorit să contribuim la dezvoltarea educației digitale incluzive în România și să reducem astfel decalajele între copiii tipici și cei cu deficiențe de vedere. Pe atunci, pandemia exista doar în filme, dar realitatea acestor luni de izolare și școală online, a reconfirmat importanța accesului la resurse și abilități digitale de învățare, dincolo de dizabilități. Considerăm acest proiect, cât și întreaga platformă Educatedra, mai actuale și mai utile ca niciodată”, a declarat Dana Deac, președintele Fundației Orange.

Lecții digitale gratuite în cadrul proiectului ”Ciripituri în natură”

În cadrul proiectului, au fost create zece lecții digitale despre păsările frecvent întâlnite în România și sunt disponibile gratuit pe platforma www.idea-isa.ro.

Materialele combină texte cu caractere mari, fișiere audio cu sunete specifice fiecărei specii de păsări și materiale tactile cu ilustrații în relief.

Astfel, cu ajutorul tehnologiei, copiii au acces la materiale de lucru interactive, bazate pe experiențe auditive și kinestezice, ce îi ajută să exploreze mai ușor lumea înconjurătoare.

O altă componentă importantă din proiect a fost caravana de ateliere “Ciripituri în natură”, organizată în parteneriat cu muzee locale din șase orașe cu importante comunități de copii nevăzători - București, Buzău, Bacău, Galați, Cluj Napoca și Brașov.

Ornitologi, alături de părinți, i-au introdus pe copiii cu probleme de vedere în lumea înaripatelor
Ornitologi, alături de părinți, i-au introdus pe copiii cu probleme de vedere în lumea înaripatelor

Pentru micuții cu deficiențe de vedere, lecțiile de istorie naturală au devenit interactive. Au explorat tactil păsări vii și păsări împăiate, pene, cuiburi sau ouă și au ascultat și recunoscut trilul păsărilor în mijlocul naturii.

În contextul pandemiei, desfășurarea atelierelor a fost regândită: fiecare eveniment a avut loc cu un număr limitat de copii (4-5), cu vârste între 10 și 18 ani, cu un număr foarte mic de însoțitori (3-4).

“Sperăm ca acest gen de ateliere pe care Asociația Clubul Sportiv Tandem Arena le derulează în toată țara, să devină o obișnuință în școlile din România. Aceste activitați îi aduc atât pe copiii cu deficiențe de vedere, cât și pe cei tipici, mai aproape de lumea naturală și de științele naturii. Am lăsat în grija tuturor muzelor partenere seturi de planșe tactile despre păsări și link-uri la platforma educațională Educatedra, care să îi ajute în interacțiunile viitoare cu copiii nevăzători. Mulțumim profesorilor de la liceele speciale pentru deficienți de vedere din țară și specialiștilor de la Societatea Ornitologică Română pentru că ne-au ajutat să putem aduce păsările și natura mai aproape de copiii noștri,” a spus Andreia Bruckner, manager de proiect al Asociației Club Sportiv Tandem Arena.

În prezent, pe lângă lecțiile dedicate păsărilor, pe idea-isa.ro, sunt disponibile și 232  de materiale accesibilizate despre istoria românilor, iar în 2021, platforma se va îmbogăți cu 15 lecții interactive de fizică și chimie, dezvoltate în cadrul unui nou proiect finanțat prin programul “Lumea prin Culoare și Sunet”.

În România sunt 95.889 de persoane nevăzătoare, din care 2.770 sunt copii, potrivit statisticilor autorităților.

Despre Clubul Sportiv Tandem Arena

Clubul Sportiv Tandem Arena a fost înființat în anul 2013, cu scopul de a oferi oportunitatea persoanelor cu dizabilități de a practica activități sportive paralimpice.

În cei șapte ani de activitate, Tandem Arena a organizat proiectele precum Sportul pentru toți, School Bikes, Campionatul Național de Tandemuri, Tandem BikeFland, Caravana Casper cu impact în rândul populației cu deficiențe de vedere, cu precădere pentru practicarea pedalatului în tandem și a înotului.

Despre Fundația Orange

Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate.

În cei opt ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 6,5 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere/sau de auz, în scopul integrării lor sociale.

Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro. Pentru materiale filmate și imagini de la atelierele din țară vizitați Jurnalul de caravană.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/mamei-i-s-interzis-sa-mai-stea-la-ore-cu-copilul-nevazator

https://www.click.ro/utile/animale/adaposturi-hranitoare-pentru-pasari-cantatoare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cat jpg
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net