VIDEO Manevrele de prim ajutor când copilul se îneacă. Care e dimensiunea potrivită a jucăriilor pentru copiii mici

Ultima actualizare:

    Medicul pediatru Mihai Craiu vine în ajutorul părințilorfoto: Facebook
Medicul pediatru Mihai Craiu vine în ajutorul părințilorfoto: Facebook

Cazul băiețelului de 5 ani, care a murit chiar de ziua lui, după ce s-a înecat cu o jucărie dintr-un ou de ciocolată, nu este unul izolat. Specialiștii avertizează că 8 din 10 persoane care se îneacă prin obstrucția căilor aeriene sunt copii. Medicul pediatru Mihai Craiu prezintă pe platforma Spitalul Virtual pentru Copii o serie de filmulețe educative pentru părinți, care pot salva vieți.

"În România reală mor, acum, copiii de altceva decât de complicații ale infecției cu virus SARS-CoV-2. De asta am plănuit cu rezidenții mei să înregistrăm câteva filme scurte, destinate părinților. Pentru ca aceștia să-și poată ajuta copiii, până vine ambulanța - apropos de cazul băiețelului de 5 ani care s-a sufocat cu o piesă dintr-o jucărie primită de ziua lui", scrie medicul pediatru Mihai Craiu pe platforma Spitalul Virtual pentru Copii.

Manevra de dezobstrucție în cazul bebelușilor: metoda Heimlich

Manevra de dezobstrucție în cazul copiilor de peste un an: metoda Heimlich

"Deoarece 8 din 10 persoane care au acest tip de accident sunt copii, ar fi necesar ca toți părinții să cunoască manevrele de prim ajutor în caz de înec cu un corp străin. Astăzi despre copii cu vârstă peste un an. Manevra este asemănătoare cu cea de la adulți și are 10 pași. Toate aceste manevre se aplică atâta timp cât este copilul/adultul conștient. Când devine inconștient, victima trebuie culcată pe un plan dur și începem masajul cardiac. Dar până să devină victima inconștientă putem face următoarele acțiuni", explică medicul pediatru Mihai Craiu.

  • Intrebăm cu voce tare "te-ai inecat?"
  • Informăm pacientul că vom încerca să il ajutăm.
  • Aplecăm (dacă se poate) victima. Doar puțin, cât să favorizăm eliminarea corpului străin din gât, prin mavevrele pe care urmează să le facem.
  • Aplicăm lovituri bruște și viguroase (ne gândim la fiecare dintre ele că aceasta este ACEA lovitură care elimină corpul străin!). Maximum 5 lovituri. Pe spatele victimei, între omoplați.
  • Dacă nu am avut succes, ne așezăm în spatele victimei și o cuprindem cu brațele, trecute prin regiunea axilei.
  • Una din mâini, strânsă cu pumnul închis, o punem pe burta victimei. La jumătatea distanței dintre ombilic și osul xifoid.
  • Apucăm ferm pumnul strâns, cu cealaltă mână și tragem BRUSC și tare, în sus și în același timp spre noi. Crește presiunea în abdomenul victimei și, prin intermediul diafragmului, ea va crește și în toracele victimei.
  • Manevra este reușită atunci când iese corpul străin și victima începe să tușească, cu voce.
  • Dacă nu avem succes, repetăm manevra de strâns burta, atâta timp cât e victima conștientă. Dacă aceasta devine inconștiență o culcăm pe un plan dur cu fața în sus.
  • Totul este bine dacă victima și-a revenit și se liniștește.

Dimensiunea potrivită a jucăriilor pentru copiii mici. Testul „tubului de hârtie igienică”

Copiii foarte mici, mai ales cei cu vârsta de până în 3 ani, cunosc mediul înconjurător cu ajutorul feței și a buzelor și de aceea ei introduc diverse obiecte în gură, a explicat la Digi24 dr. Mihai Craiu, medic pediatru. Există diverse strategii pentru a evita astfel de situații. O recomandare populară între părinți, care vine de la Academia americană de Pediatrie, spune că unor copii mici care se joacă nesupravegheați să nu le fie oferite jucării cu fragmente foarte mici. Ce înseamnă, însă, un obiect „foarte mic” pentru un astfel de copil?

„Trebuie să încercăm să vedem dacă jucăria sau piesele detașabile ale acesteia intră într-un cilindru, să zicem, cât ar fi spațiul liber din interiorul unui sul de hârtie igienică”, a declarat medicul Mihai Craiu la Digi24. Este un diametru pe care îl putem aprecia și dacă formăm un cerc unind vârful degetului arătător cu cel al degetului mare de la mână. Dacă un obiect poate fi introdus în interioul unui astfel de spațiu, cum e tubul de la hârtia igienică, atunci dimensiunea lui nu este cea potrivită pentru un copil mic. Dacă vorbim de un obiect mic, cât ar fi o monedă de 10 bani sau un bob de strugure sau o mușcătură dintr-un hot-dog, genul acesta de obiecte, relativ rotunde, plastice și moi ar putea să astupe complet calea aeriană”, a mai spus dr. Mihai Craiu.

Citește și:

Un băiețel de 5 ani a murit de ziua lui, după ce s-a înecat cu o jucărie dintr-un ou cu surprize

A murit doctorul care a inventat manevra Heimlich

Cum ajuţi pe cineva care s-a înecat cu mâncare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net