VIDEO Primul pui de zimbru născut în libertate, după 200 de ani. Minunea s-a petrecut în Munții Făgăraș

Ultima actualizare:

    Primul pui de zimbru născut în libertate, în Munții FăgărașCaptură: Conservation Carpathia
Primul pui de zimbru născut în libertate, în Munții FăgărașCaptură: Conservation Carpathia

Primul pui de zimbru s-a născut în libertate în acest an în pădurile Munților Făgăraș, după 200 de ani. Specia dispărută a fost reintrodusă în primăvara acestui an de silvicultorii Conservation Carpathia.

După două secole de la dispariția speciei din Munții Făgăraș, silvicultorii Conservation Carpathia au reintrodus exemplare de zimbrii în zona Lacului Pecineagu, unde se creează un nou nucleu, la o distanță 20-30 km de case.

Sunt atent monitorizați, astfel că nu mică le-a umirea să constate că deja s-a născut primul pui. Minunea a venit pe lume după 200 de ani de când zimbru a dispărut din Făgăraș.

”Dar ce avem noi aici? Vă spunem noi: cel mai frumos cadou pe care luna cadourilor îl putea oferi Munților Făgăraș, primul pui de zimbru, vițel, născut în libertate! Zilele trecute echipa noastră de rangeri au văzut în turele de monitorizare că turma de zimbri eliberată primăvara trecută păzește cu mare iscusință un ghem drăgălaș de blană, de numai câteva săptămâni. Suntem foarte bucuroși să vedem că se confirmă faptul că Munții Făgăraș sunt un loc bun pentru zimbri, că aceștia s-au acomodat foarte bine zonei. Reproducerea în natură este unul dintre cele mai importante semne care arată viabilitatea populației unei specii. Continuăm să îl monitorizăm pe cel mic împreună cu întreaga turmă de zimbri care se simte tot mai acasă în Munții Făgăraș”, au trasmis cei de la Conservation Carpathia.

În imaginile postate de ONG-iști se vede cum turma de zimbri eliberată în primăvara, păzește cu mare iscusință micul zimbru. Pâncă atunci, au trăit înr-un perimetru, unde li s-a asigurat hrana. Acum, trebuie să și-o procure singuri și să-și ducă viața ca orice animal sălbatic.

Zimbrul cântărește până la 920 kg

Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Un zimbru are o lungime de 2,9 - 3 metri și o înălțime de 1,9 metri, cântărind de la 300 la 920 kg. Este mai înalt, dar mai puțin masiv decât ruda sa apropiată bizonul american.

Iată zimbrii care trăiesc în zona Hațegului!
Iată zimbrii care trăiesc în zona Hațegului!

De asemenea are păr mai scurt decât acesta. Zimbrii trăiesc în păduri, având foarte puțini dușmani naturali; există doar câteva relatări din secolul al XIX-lea încoace despre atacuri din partea lupilor și urșilor.  

Zimbrii trăiesc 28 de ani în captivitate, dar în sălbăticie trăiesc mai puțin. Pot avea pui la vârste între 4 și 20 de ani la femele și între 6 și 12 ani la masculi.

Teritoriul zimbrilor poate ocupa și 200 km², iar unele turme preferă pajiștile și poienile din pădure.

Unde trăiesc zimbrii în România

În România, zimbrii pot fi admirați în Rezervația Dragoș-Vodă de la Vânători Neamț, în Rezervația Neagra de la Bucșani, Dâmbovița (cea mai mare rezervație din România ca număr de exemplare), în rezervația Valea Zimbrilor din Vama Buzăului, Brașov, la Hațeg - Slivuț, la Grădina Zoologică din Târgoviște, două exemplare la Grădina Zoologică din Reșița, două exemplare la Grădina Zoologică din Bârlad și două exemplare la Grădina Zoologică din Hunedoara.

Zimbrii au fost reintroduși în România în anul 1958, când primele două exemplare de animale au fost aduse din Polonia și ținute într-o rezervație din Hațeg.

Ideea zimbrilor în libertate, pe teritoriul României, s-a născut abia în 1999, printr-un program susținut de Banca Mondială și Uniunea Europeană.

În 2003 au fost aduși 15 zimbri din vestul Europei, pentru care a fost amenajat un țarc cu o suprafață de 180 de hectare. În acest loc, zimbrii trăiesc în semi-libertate.

Zimbrii repopulează pădurile României, aduși din diverse țări

În 21 martie 2012, au fost eliberați 5 zimbri din Parcul Național Dragoș Vodă și sunt monitorizați în permanență.

Prin inițiativa WWF România și Rewilding Europe, împreună cu sprijinul comunităților locale, începând cu 2014, în Munții Țarcu (pe raza comunei Armeniș, județul Caraș-Severin) au fost reintroduse mai multe exemplare din această specie (17 mai 2014 au fost reintroduse 17 exemplare, 12 iunie 2015, 14 exemplare).

În 11 iunie 2016, încă 10 exemplare au fost transportate din rezervații și centre de reproducere, urmând ca în fiecare an să mai ajungă în Munții Țarcu alte exemplare din Germania, Suedia, Italia, Elveția, Polonia și România.

Acum, sunt peste 70 de zimbri în libertate, cea mai mare populație de zimbri pe care România a avut-o în 200 de ani. Scopul proiectului este de a avea o populație viabilă care să ajute la creșterea biodiversității și să sprijine dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale prin ecoturism.

Începând cu anul 2019, Fundația Conservation Carpathia a demarat un program de reintroducere a zimbrului în Munții Făgăraș.

La început au fost aduși din Germania 4 zimbri, iar la finalul anului au fost aduși alți 9 zimbri din Polonia Fundația își propune ca treptat să creeze o populație stabilă de 30 de zimbri în zona inițială.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/23-de-zimbri-noi-au-fost-adusi-carpati-doua-saptamani

https://www.click.ro/news/national/o-poveste-tragica-unde-au-disparut-zimbrii-din-romania-vineri-reaprindem-speranta

https://www.click.ro/news/national/cea-mai-mare-turma-de-zimbri-vazuta-la-noi-ultimii-200-de-ani

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Kate (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net