VIDEO S-a prăbușit una dintre cele mai frumoase cascade din România. Turiștii făceau baie în acest loc

Una dintre cele mai frumoase cascade din România s-a prăbușit. Este vorba de Cascada Clocota, din stațiunea Geoagiu Băi, județul Hunedoara. Din fericire, bolovanii care s-au prăbușit nu au rănit pe nimeni.

Turiștii făceau baie în apele ei. Foto / Daniel Guță
Turiștii făceau baie în apele ei. Foto / Daniel Guță

Cascada Clocota din Geoagiu Băi (video) este una dintre cele mai vizitate obiective turistice din România. Apele sale termale, care se scurg repede de la aproape 20 de metri, au modelat peretele de calcar și travertin, creând numeroase falduri, împodobite cu vegetație, scrie adevarul.

La baza cascadei, există câteva trepte dăltuite care îi dau un aspect deosebit. Vara, cascada devine unul dintre cele mai aglomerate locuri ale stațiunii, iar numeroși vizitatori nu rezistă tentației de a se arunca în apă.

Cascada Clocota este, de obicei, plină de turiști

Deși riscul unor accidente este foarte mare, turiștii urcă scările pentru a petrece timp sub apele călduțe ale acesteia.

O parte din versantul cascadei s-a surpat, luni, iar bucăți de rocă de câteva sute de kilograme, amestecate cu trunchiuri de copaci, au căzut în gol, peste treptele de la poalele cascadei. Din fericire, în acel moment turiștii de la bază nu se aflau acolo.

„S-a prăbușit din senin, dar, din fericire, nu a fost nimeni rănit. Este un fenomen natural, dar care putea avea urmări mai grave. Unii turiști se așează sub cascadă. Eu le-am mai atras atenția că este periculos și că nu ar trebui să fie acolo, dar unii nu ascultă și chiar devin recalcitranți”, spune ghidul turistic Claudiu Șimonați din stațiunea Geoagiu Băi.

Versantul surpat al cascadei / Foto: Daniel Guță
Versantul surpat al cascadei / Foto: Daniel Guță

Rocile din calcar s-au format din depunerile aduse de apele termale. Unele s-au format peste rădăcinile unor copaci, peste care curg izvoarele Clocotei. În timp, spune Claudiu Șimonați, apele vor remodela înfățițarea cascadei Clocota.

Pentru a îi proteja pe turiști, autorităție au pus o bandă de plastic pentru a-i ține la distanță pe turiști de zona riscantă de sub Cascada Clocota din Geoagiu Băi.

Aici, alte rădăcini de copaci și pinteni de piatră s-ar putea prăbuși și ele. Unii turiști continuă se se aventureze sub cascadă și se declară nemulțumiți că „le este interzis accesul” la apă.

Cascada cu ape termale

Apa Clocotei colectează toate izvoarele termominerale din zonă iar datorită temperaturii, aici cresc plante specifice apelor termale şi vieţuiesc animale din specia salamandrelor. Cele 16 izvoare de ape termale ce se revarsă în râul Clocota fac ca apa acestuia să nu îngheţe în timpul iernii.

Apele au spălat rădăcinile unor copaci situaţi în partea de sus a platoului care s-au prăbuşit şi au fost înglobaţi în depunerile recente de travertin ale cascadei, creând falduri verticale succesive. Peste acestea, s-au dezvoltat muşchi şi plante atârnătoare, care dau aspectul neobișnuit al cascadei, mai scrie sursa citată mai sus.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net