Vin alegerile, să curgă laptele şi mierea!

Ultima actualizare:

    În an electoral, aleşii ne dau pomeni cu sacul. Nimeni nu se întreabă cine plăteşte şi de unde
În an electoral, aleşii ne dau pomeni cu sacul. Nimeni nu se întreabă cine plăteşte şi de unde

Uite că se gândesc şi la noi, acum, în prag de alegeri parlamentare! Aproape nu trece o zi fără să aflăm că tinerii, copiii, pensionarii şi bugetarii vor trăi mai bine din decembrie 2016, dacă mergem să votăm. Click! vă spune cum s-au gândit politicienii să ne facă o viaţă mai uşoară.

Se întrec în promisiuni, în special pentru românii care au cele mai multe nevoi: copiii, tinerii, vârstnicii, funcţionarii. Campania electorală va începe peste o lună, iar politicienii au găsit acum răgaz pentru iniţiative legislative. 

15.000 de lei pentru familia cu 3 copii 

Deputatul Iacob Puşcaş a depus la Senat o propunere legislativă, pe 21 septembrie, pentru susţinerea creşterii demografice. Parlamentarul propune ca, la naşterea celui de-al treilea copil, familia numeroasă să primească o primă de 15.000 de lei, pentru recunoaşterea contribuţiei aduse naţiunii. În plus, familia numeroasă va beneficia de alocaţie suplimentară lunară, pe familie, în cuantum de 50% din salariul minim brut pe economie. Pentru a beneficia de această alocaţie, familia trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiţii: toţi copiii să aibă sub 18 ani, să frecventeze cursurile învăţământului de stat obligatoriu, toţi membrii familiei să aibă domiciliul sau reşedinţa în România, părinţii să locuiască împreună cu copiii şi cel puţin un părinte să facă dovada unui venit pentru care se plătesc contribuţii la stat.  Propunerea legislativă mai prevede că soţii familiei numeroase sunt scutiţi de impozitul pe veniturile obţinute din salarii.  În cadrul familiei numeroase, mama beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu câte doi ani pentru fiecare copil, dar nu mai mult de opt ani.

15.000 de lei tinerilor care se căsătoresc

În acelaşi proiect de lege, se propune ca tinerii care au mai puţin de 35 de ani şi se căsătoresc să primească 15.000 de lei.  După căsătorie, tinerii vor fi scutiţi de la impozitul pe salariu. Deputatul Iacob Puşcaş propune ca alocaţiile acordate să nu fie impozabile şi să nu poată constitui obiectul urmăririi şi executării silite. În cazul divorţului, beneficiarii vor fi obligaţi să restituie această sumă, fiecare câte 50%, în termen de 90 de zile de la pronunţarea divorţului.  

TVA de 5% pentru igiena copiilor

Propunerea legislativă a deputatului Iacob Puşcaş mai prevede ca TVA pentru produsele de igienă şi îngrijire destinate copiilor în vârstă de până la 6 ani, inclusiv, să fie de maximum 5%. 

Pensiile foştilor membri ai CAP, majorate

Senatorii din Comisia de muncă au admis o propunere legislativă care prevede ca pensiile foştilor membri ai cooperativelor agricole de producţie (CAP) să se majoreze de la 350 de lei la 500 de lei prin acordarea unei indemnizaţii sociale.   Guvernul a transmis că nu susţine adoptarea acestei modificări, motivând că propunerea este discriminatorie faţă de ceilalţi pensionari. Însă proiectul urmează să intre la vot în plenul Senatului, în calitate de primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz. 

Punctul de pensie, majorat

Comisia de Muncă din Senat a adoptat, la 20 septembrie, o propunere legislativă semnată de mai mulţi parlamentari care prevede majorarea valorii punctului de pensie, la 40% din venitul mediu brut de la 1 ianuarie 2017 şi apoi la 45%, începând cu data de 1 iulie 2017. Asta ar însemna o creştere a pensiilor cu 23%, scrie hotnews.ro. Ministerul Muncii nu este de acord cu această propunere susţinând că efortul financiar ar fi prea mare şi nu ar putea rezista mult timp. Propunerea legislativă urmează să fie votată de plenul Senatului, dar Camera este cea care va decide. În anul 2016, valoarea punctului de pensie este de 871,70 lei.

Vom putea «cumpăra» ani de pensie

O propunere legislativă care va permite ”cumpărarea” de vechime în muncă  a fost adoptată, pe 21 septembrie, de plenul Camerei Deputaţilor, scrie capital.ro. Este vorba de cumpărarea a maximum cinci ani vechime, iar posibilitatea se aplică doar retroactiv. Legea trebuie promulgată de preşedintele Iohannis.

Valoarea tichetelor de masă creşte la 15 lei

Deputaţii din Comisia de muncă au adoptat, la 27 septembrie, un amendament care permite creşterea valorii tichetului de masă până la 15 lei, faţă de 9 lei cât este în prezent, raportul urmând să ajungă în plen săptămâna aceasta, scrie hotnews.ro. Rămâne la latitudinea angajatorului dacă poate să păstreze valoarea actuală sau să o mărească până la 15 lei. Raportul Comisiei ar urma să ajungă în plenul Camerei Deputaţilor. 

Liber pentru părinţi de Ziua Copilului

1 iunie, zi liberă. Senatul a adoptat, în şedinţa plenului din 13 septembrie, propunerea de modificare a Codului Muncii în sensul declarării zilei de 1 iunie, Ziua Copilului, ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Motivul acestei decizii a fost că în majoritatea grădiniţelor şi şcolilor primare sunt organizate spectacole, însă fiind o zi de lucru, părinţii sunt nevoiţi să îşi ia concediu pentru a putea asista la aceste evenimente.

Gravidele vor avea liber pentru analize medicale

Codul Muncii a fost modificat, la 29 septembrie, de Guvern astfel încât gravidele să poată fi libere în zilele când trebuie să facă analize sau consultaţii, fără diminuarea salariilor. Va fi necesară o recomandare de la medicul de familie sau medicul specialist.

«Sunt vrăjeli electorale»

  • Iordana Nichita (56 de ani): „Ne-au înşelat de prea multe ori ca să îi mai credem. Nu mai vrem vorbe, vrem fapte. Atunci o să zicem că s-a făcut ceva bun în ţara asta, că doar nu suntem tâmpiţi să ne plângem de bine ce ne este”
  • Maria Ispas (49 de ani): „Toţi politicienii sunt o apă şi-un pământ şi tot ce promit e o mare minciună. Dau ei 15.000 de lei la mame, la tinerii care se căsătoresc? De unde? Parcă se plângeau că nu sunt bani, că e austeritate, că trebuie să strângem cureaua”
  • Gabi Cristian Rizea (26 de ani): „Nu mai e de trăit în ţara asta. De promisiuni suntem sătui. Ce, se apropie alegerile şi nu ştiu cum să ne ia ochii? Merge poate la ăia slabi de înger, nu la oamenii cu capul pe umeri. Nu mai credem o boabă din ce spun”
  • Maria Iancu (80 de ani): „După o viaţă întreagă de muncă, am o pensie de 1.000 de lei. Ce să fac mai întâi cu banii ăştia? Vor să mărească pensiile celor de la CAP, de acord. Dar noi, ceilalţi, nu suntem tot oameni?”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
statuia lui decebal jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net