Vinerea Mare, din Săptămâna Patimilor. Până la ce oră se ține postul negru și ce obiceiuri sunt în această zi

Ultima actualizare:

Creştinii ortodocşi se pregătesc să întâmpine la data de 24 aprilie venirea Paștelui, sărbătoare care celebrează Învierea lui Iisus Hristos. Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare vine la pachet cu post strict și rugăciune, pentru ca cei vrednici să fie „curați” în așteptarea sărbătorii Învierii. Iată ce tradiții există în Vinerea Mare!

Ce reprezintă Vinerea Mare, din Săptămâna Patimilor Foto: Pixabay
Ce reprezintă Vinerea Mare, din Săptămâna Patimilor Foto: Pixabay

Anul acesta, Paștele pică în data de 24 aprilie, iar credincioșii se pregătesc temeinic să întâmpine sărbătoarea conform tradiției.

Vinerea Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor, fiind marcată de post strict și rugăciune. Iată ce obiceiuri, tradiții și superstiții se leagă de această zi și ce este interzis să faci!

Vinerea Mare, ziua în care Iisus a fost răstignit

Vinerea Mare (Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă) reprezintă ziua din Săptămâna Patimilor în care Iisus Hristos a pătimit și fost răstignit pe cruce, devenind, astfel, în credința creștină, o zi de doliu pentru toți credincioșii. Aceasta este ultima vineri din Postul Mare, iar după credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Iisus, care s-a sacrificat pentru păcatele noastre.

Obiceiuri, tradiții și superstiții în Vinerea Mare

Conform rânduielilor bisericești, în această zi trebuie respectat sacrificiul suprem făcut de Mântuitor și astfel sunt interzise lucrul, spălatul rufelor, cusutul, călcatul sau făcutul curățeniei. De asemenea, nu se sacrifică animale în acestă zi și nu se vopsesc nici ouă. În Vinerea Mare nu se mănâncă urzici și nu se foloseşte oţet, pentru că pe Cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oţet, în batjocură, atunci când a cerut apă.

În Vinerea Mare se ține post negru

În popor, Vinerea Mare se mai numește și „Vinerea Seacă” deoarece credincioșii țin în această zi post negru. Din generație în generație, se spune că cei ce reușesc să nu mănânce nimic în această zi (au voie doar să bea apă) vor primi protecție divină împotriva bolilor și vor fi feriți de rele.

Până la ce oră se ține postul negru în Vinerea Mare

Învățătura bisericească spune că postirea începe de la ora 18 din ziua anterioară şi ţine până în ziua de post, terminându-se abia la miezul nopții. Cu toate acestea, pentru enoriașii care nu pot să ţină postul toată ziua, există câteva momente cheie în care postul se poate termina:

  • la ora 15, atunci când Iisus Hristos și-a încredințat sufletul Tatălui,
  • la ora 18, când a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat;
  • la ora 21, când s-a aşezat piatra pe mormânt.

Trecutul pe sub masă. Ce simbolizează?

Un obicei care este respectat cu sfințenie de către credincioși în Vinere Mare este cel al trecutului pe sub masă. Creștinii ortodocși merg la biserică în jurul prânzului, cu flori, și trec de trei ori pe sub masa pe care se află Sfântul Epitaf (care simbolizează mormântul Mântuitorului), având o lumânare aprinsă în mână.

Acest obicei are caracter simbolic, iar credincioșii care coboară pe sub masă intră, astfel, alături de Iisus în mormânt, ca mai apoi să învie, la rândul lor, alături de El, la ieșirea de sub masă. De asemenea, există credinţa potrivit căreia cine se spovedeşte şi se împărtăşeşte în Vinerea Mare o face pentru tot anul.

Datina scăldatului

O datină străveche din Vinerea Mare este și cea a scăldatului, care spune că cel care se va scufunda în apă rece de trei ori va fi sănătos pe tot parcursul anului. Cei mai mulţi se îmbăiază în această zi pentru a scăpa de boli grele, răceli sau alte probleme de sănătate.

Superstiţii în Vinerea Mare

De asemenea, În Vinerea Mare nu se coc bunătățile pentru Paște, cum ar fi pasca sau cozonacii, din cauza unei superstiții care spune că cei ce vor face acest lucru vor arde mâinile Maicii Domnului. Gospodinele care nu au apucat să facă încă felurile de mâncare, o pot face ziua următoare, în Sâmbăta Mare, dacă țin la respectarea tradiției.

O altă superstiție spune că dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi roditor, iar dacă nu, s-ar putea să fie chiar și secetă. Alții spun că se renunță la treburile casei pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

În anumite regiuni, oamenii afumă casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori în zorii acestei zile, pentru ca spiritele necurate și dăunătorii să stea departe de casă și de gospodărie.

Se mai spune și că în Vinerea Mare, odată cu moartea Mântuitorului, se deschide o poartă către haos şi întuneric, oamenii rămânând fără protecție divină în această zi.

Citește și: Marțea Mare, din Săptămâna Patimilor. Semnificație, obiceiuri și tradiții în această zi

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net