«Vom avea o iarnă ca-n 2012. Va fi prăpăd»

Ultima actualizare:

    Cea mai aprigă iarnă din ultimii ani a fost în 2012, când oamenii abia mai ieşeau din casă
Cea mai aprigă iarnă din ultimii ani a fost în 2012, când oamenii abia mai ieşeau din casă

Pregătiţi-vă de ce este mai rău! Meteorologii vin cu veşti sumbre despre iarna care ne bate la uşă. Vor fi căderi mari de zăpadă, viscole şi temperaturi de până la minus 20 de grade. Astfel că în şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta se va aproba programul de iarnă, alcătuit pe un scenariu pesimist.

Abia suntem în luna septembrie, dar în anumite zone ale ţării este deja iarnă. La staţia meteo Ţarcu, din judeţul Caraş-Severin, stratul de zăpadă a atins joi seară 3 centimetri, în numai o oră de ninsoare. Şi pe Transfăgărăşan a nins sâmbătă, la o altitudine de peste 1.800 de metri, iar spre Cota 2000 omătul a atins circa 3 centimetri. Utilajele de deszăpezire au împrăştiat material antiderapant, iar şoferii circulă în zonă echipaţi corespunzător. Iar acesta este doar începutul.

Meteorologii spun acea ne aşteaptă o iarnă grea, ca aceea de acum cinci ani, când au fost troiene cât casa. “Iarna asta vor fi viscole foarte puternice, trebuie luate măsuri. Facem deducţie logică: dacă şi octombrie va fi mai cald, iarna aceasta va fi asemănătoare cu cea din 2012. Va fi prăpăd!”, a declarat Ion Sandu, preşedintele Societăţii Meteorologice Române. Totodată, Elena Mateescu, director ANM, spune că vom avea o iarnă a extremelor, cu treceri de la zile foarte călduroase la zile în care instabilitatea atmosferică va fi semnificativă. Se vorbeşte despre temperaturi glaciare în decembrie şi ianuarie, care vor coborî până la minus 20 de grade Celsius, chiar şi zece zile la rând.


    Aşa a arătat Transfăgărăşanul în wekeend
Aşa a arătat Transfăgărăşanul în wekeend

Licitaţiile pentru deszăpezire, blocate


    Bucureştiul a fost acum 5 ani înzăpezit de-a dreptul
Bucureştiul a fost acum 5 ani înzăpezit de-a dreptul

De aceea, ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat sâmbătă la Alba Iulia că toţi producătorii şi furnizorii de energie electrică şi gaze au fost înştiinţaţi şi pregătiţi. “Am avut săptămâna trecută o şedinţă de comandament de iarnă pregătitor, cu toate autorităţile, instituţiile şi companiile implicate. De asemenea, avem în circuitul de avizare şi sunt convins că săptămana viitoare, în şedinţa de Guvern, vom aproba, pentru prima dată în luna septembrie, programul de iarnă”, a afirmat demnitarul. El a precizat că se vor consuma multe gaze, dar că nu vor fi majorări substanţiale, având în vedere că ANRE a reglementat consumul casnic până în 2021. În schimb, energia electrică s-ar putea scumpi, estimându-se “o creştere foarte uşoară”, care nu poate fi cuantificată în cifre deocamdată. În aceste condiţii vitrege, Compania de Drumuri n-a reuşit să încheie contracte pentru deszăpezire. Firmele din domeniu nu vor să participe la licitaţiile lansate încă din iulie, pentru că nu le convine că li se pune GPS pe maşini ca să fie monitorizaţi. Ele vor să scoate utilajele cât mai puţin pe traseu, dar să ia bani mulţi.

5 fructe de toamnă care îţi pregătesc organismul pentru zilele friguroase

simeon stalpnicul png

După cum se vede, iarna stă la pândă deja, aşa că trebuie să ne întărim organismul pentru zilele friguroase. Toamna e anotimpul perfect pentru acest lucru, ţinând cont de recoltele sale bogate.

Merele, perele, strugurii, prunele şi gutuile sunt vedete în această perioadă. Ar fi şi păcat să nu profitaţi de aromele toamnei, dar şi de beneficiile fructelor de sezon, despre care ne vorbeşte nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.

  • Merele absorb toxinele. Au în compoziţie minerale, dar şi o serie de vitamine, cu precădere vitamina C. Un rol important îl au pectinele care participă la buna funcţionare a aparatului digestiv, absorbind deşeurile şi toxinele, putând preveni astfel cancerul de colon.
  • Perele, recomandate persoanelor anemice. Au un conţinut bogat în minerale, precum calciu, fosfor, potasiu, dar şi în vitamine din grupul B. Ele reprezintă o sursă de vitamine, A, B1, B2, E,  dar au şi caroten şi acid folic, cu rol remineralizant. Tocmai de aceea sunt recomandate persoanelor astenice, anemice.
  • Strugurii ajută la sănătatea inimii. Conţin substanţe utile îmbunătăţirii circulaţiei şi flexibilităţii vaselor de sânge, atât fructul în sine, cât şi sâmburele. În coajă, strugurii roşii au un puternic antioxidant, numit resveratrol, dar şi antioxidanţi puternici care pot încetini sau preveni multe tipuri de cancer, inclusiv cel de esofag, plămâni, pancreas, prostată şi colon. Fibrele şi potasiul din struguri ajută şi la sănătatea inimii.
  • Prunele, indicate în constipaţie. Sunt cunoscute pentru proprietăţile lor de stimulare a tonusului nervos şi de combatere a stărilor de oboseală. Au un conţinut bogat în celuloză şi în mucilagiu, fiind indicate în situaţiile de constipaţie cronică.
  • Gutuile, benefice pentru circulaţie. Sunt folosite în tratarea bolilor digestive, a hemoragiilor, dar şi în tratarea afecţiunilor otice. Prin conţinutul bogat în acid citric şi pectină, gutuile au un rol benefic asupra sistemului circulator, având proprietăţi antihipertensive.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net