Vom avea o primăvară cum nu s-a mai văzut: „Și noi, oamenii de știință, suntem uimiți”

În prezent, România este acoperită de un nor dens de praf saharian care persistă în atmosferă, crescând în intensitate de-a lungul timpului și cuprinzând întreaga țară.

ANM anunță că în aprilie vremea va fi mai caldă decât normalul perioadei / foto: Pixabay
ANM anunță că în aprilie vremea va fi mai caldă decât normalul perioadei / foto: Pixabay

Contrar cunoștințelor generale, acest nor de praf saharian are și efecte pozitive, conform explicațiilor climatologului Roxana Bojariu.

Particulele provenite din nordul Africii, care alcătuiesc acest nor, au fost deja aduse în țară de o mișcare atmosferică rapidă asociată unui front rece, înlocuind aerul cald. Fenomenul a fost observat ieri când această masă de praf a traversat România.

Asemenea evenimente sunt de așteptat să continue până în luna iunie, fiind sezonul propice pentru formarea sistemelor de presiune joasă în Mediterana, care transportă praf și din alte regiuni deșertice, nu doar din Sahara.

Impactul acestor evenimente asupra sănătății publice poate fi semnificativ, chiar dacă sursele locale de poluare pot fi predominant responsabile pentru calitatea aerului. În ciuda acestui fapt, există și aspecte pozitive.

Praful saharian conține micro-minerale, fosfor și fier care pot contribui la fertilizarea solurilor și la eliberarea de oxigen în mediul acvatic, cum ar fi Marea Mediterană.  

„Efectele pot fi asupra sănătății publice, chiar dacă sursele locale de multe ori covârșesc această sursă ce se diminuează totuși din locul de origine. Pentru că şi noi avem praful nostru și e destul de mult. 

Dar, pe de altă parte, sunt și alte efecte benefice. De exemplu: acest praf conține micro-minerale, conține fosfor, conține fier, care ajută în ocean sau în mare, în Marea Mediterană şi eliberează oxigen, de exemplu. 

Dar și pe soluri: ele se îmbogățesc și devin mai fertile cu astfel de substanțe. Deci, un beneficiu pentru mediu”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog, miercuri, la Antena 3 CNN.

Cum va fi vremea în luna aprilie

În ceea ce privește prognoza meteorologică pentru luna aprilie, Bojariu remarcă un model neobișnuit de fluctuații de temperatură, caracterizat de contraste puternice. După încheierea lunii martie cu temperaturi extrem de ridicate, există o tendință de a reveni la valori mai normale sau ușor sub normă, deși variațiile rămân semnificative.

Această primăvară se anunță una caldă, continuând trendul unui sezon de iarnă atipic, nu doar în România, ci și în alte zone din Europa de Sud-Est.

image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net