Votul românilor, mărul discordiei între Ponta şi Băsescu
Prim-ministrul României este pe cale să iasă victorios în urma alegerilor parlamentare de sâmbătă care ar putea declanşa o nouă luptă pentru putere şi ar complica discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional, scrie Reuters.
Potrivit sondajelor de opinie citate de sursa menţionată, prim-ministrul Victor Ponta va obţine majoritatea voturilor, însă analiştii sunt de părere că preşedintele i-ar putea cere unuia dintre aliaţii săi să formeze un nou guvern.
Setea de putere a celor doi şi nerezolvarea conflictului ar avea, însă, consecinţe nefaste în ce priveşte economia statului român, în condiţiile în care tergiversarea desemnării unui premier ar pune în primejdie şansele României de a obţine un nou împrumut de la FMI.
În momentul în care Ponta a încercat să îl suspende pe Traian Băsescu, aminteşte Reuters, cel din urmă a declarat că nu îl va mai numi prim-ministru pe adversarul său pentru a doua oară. Săptămâna trecută, acesta a declarat că va numi pe cineva care să acţioneze în interesul românilor.
Una dintre posibilităţi, scrie Reuters, ar fi ca Băsescu să numească prim-ministru pe altcineva în afara lui Ponta din cadrul Uniunii Social Liberale, recurgând la argumentul potrivit căruia USL nu este un partid, ci o coaliţie, sunt de părere analiştii.
De asemenea, ar putea să îi ceară unuia dintre aliaţii săi de la Alianţa România Dreaptă, aflată pe al doilea loc în preferinţele românilor potrivit sondajelor de opinie, să formeze noul guvern.
"Chiar dacă Ponta este ales de electorat şi numit de către preşedinte, şansele să intre în conflict cu Băsescu rămân", spune James Goundry, analist la IHS Gobal Insight.
USL a obţinut 57 de procente în cele trei sondaje de opinie publicate în decembrie.
Fosta ţară comunistă, se arată în materialul Reuters, a făcut progrese în anumite domenii de la revoluţia din 1989, dar reformele pe termen lung precum privatizările nu s-au materializat, iar economia se luptă să îşi revină după o recesiune de lungă durată.
Mai puţin de jumătate din electorat va merge la vot, pe fondul nemulţumirilor faţă de clasa politică din România pe care mulţi alegători o văd ca fiind coruptă.
"Clasa politică din România este oribilă", susţine Anton Popescu, un bărbat care trăieşte dintr-o pensie de 900 de lei pe lună.
"Nu sper la vremuri mai bune după alegeri, sper doar să nu fie mai rău decât este deja", spune el.